Sculptorita de torturi – o afacere cu personalitate

Natalia Petrovici

Interesul pentru gastronomie s-a nascut in copilarie, la Onesti, datorita mamei, care facea dulciuri de casa foarte bune, iar eu tot eram pe langa ea prin bucatarie. Dar trebuie sa recunosc faptul ca prajiturile erau pentru mine, la vremea aceea, doar o curiozitate, care s-a transformat apoi intr-un hobby, apoi am cautat carti de specialitate, cursuri si maestrii care ma puteau invata.

Acum cativa ani, cand m-am inscris la facultate, in Constanta, am descoperit ca pasiunea si arta culinara pot oferi o viziune diferita, spectaculoasa, orginala si plina de culoare a realitatii si pot deveni impreuna o afacere performanta.

Am decis sa urmez, pe propriii mei bani, stagii de pregatire la Istanbul si Londra cu Debbie Brown, celebra cofetar-decorator, cea care a devenit un brand international prin cartile scrise despre acest nou tip de arta culinara, iar cand am revenit in tara stiam ca voi face ceva deosebit. De la ea am invatat ca este absolut in regula sa nu raman inchisa intre regulile stricte de prin hartii, intre culorile cunoscute ale sacoului business, fusta pana la genunchi si pantofii cu tocul nici prea inalt, nici prea mic pe care le vedeam zilnic in garderoba mea.

Tort

Torturi de doi metri inaltime

Am descoperit ce inseamna sa transpui intr-un tort, in zahar, ciocolata si martipan trairile fiecarei mirese, ale fiecarui sarbatorit, ale fiecarui copil care viseaza la personajul lui preferat. Ce inseamna sa alegi pentru fiecare culoarea potrivita, stilul, designul, chiar gustul sau forma decorului. Si am simtit ca-mi pot folosi cu adevarat trairile si ca pot imbraca in forme dulci si culoare sentimentele mele si pe acelea ale clientilor mei.

Primele mele torturi decorate, torturi care sunt, fiecare in parte, creatii culinare unicat dedicate fiecarui client care le comanda, au fost facute acasa. Dar dupa ce am reusit, cu ajutorul omului cu care imi impart viata, sa deschid un spatiu de pregatire profesional, cu laborator propriu cu dotari de top si o ciocolaterie, careia i-am spus Chocolicious, am putut crea torturi din ce in ce mai complexe.

Poate ca ceea ce spun nu va suna modest, dar de multe ori, in arta unui creator, modestia nu cred ca isi are locul: diversitatea deserturilor mele personalizate este ceea ce ma diferentiaza de alti maestri cofetari. De la Scooby Doo, Winnie the Pooh ori Tinkerbell, la zane in calesti fermecate, dragoni uriasi sau pisicute care par vii, apoi de la buchete de flori la care migalesc ore intregi, la gargarite, masini de epoca, sticle de sampanie, vapoare ori cutii de si cu bijuterii si de la torturi elegante, destinate petrecerilor private, la cele tematice ori de la cele de 10-20 de portii, la uriasii de doi metri inaltime, pentru 600 de persoane, si la care modelez si sculptez cate doua saptamani.

Fiecare detaliu este sculptat manual

Pentru mine, nici un tort nu seamana cu altul, asa cum fiecare om, care trece pragul ciocolateriei mele si face o comanda, are propria sa personalitate. Asa cum isi doreste ca petrecerea sa, indiferent daca este o aniversare, o nunta sau o simpla cina intre prieteni, sa fie una speciala, de neuitat. Retetele torturilor sunt si ele unicat, nu sunt complicate, doar ca arta decorarii face diferenta. In primul rand absolut totul este natural.

Nu folosesc aditivi, fac initial tortul asa cum face orice gospodina acasa si, din ce in ce mai mult, pastrez gusturile si tainele de preparare traditionale, de casa. Cu aroma aceea, greu de aflat in ziua de astazi, a prajiturilor din copilarie, cu savoarea speciala a retetelor pe care le-a transcris inegalabil un alt moldovean de geniu, Pastorel Teodoreanu.

Apoi, blatul il sculptez exact ca pe o bucata de lemn sau de mamura iar figurinele si toate elementele de decor le fac, cu mana mea, din pasta de zahar, din martipan subtire ca foaia de placinta, cu gusturi diferite, sau din ciocolata. Nu folosesc niciodata mulaje, creez totul direct, detaliu cu detaliu, la fel ca in atelierul unui sculptor. Eu cred ca arta inseamna de fapt o bucatica din sufletul tau, iar in torturile mele se afla o parte din sufletul meu si asta le face sa devina obiecte de arta.

Tort

Torturile sculptate – o noua forma de arta

Ideile? Sunt proprii, dar si ale unor mari gastronomi: Martha Stewart, Anna Olson sau Jamie Oliver.
Investitia? Nu a fost mica, recunosc. Locatia, renovarile, materia prima, aparatura, trainingul au fost undeva aproape de 120.000 de euro.
O greseala? Poate faptul ca nu am inceput mai demult.
Ce ma diferentiaza? Migala detaliilor, rabdarea, creativitatea, putin talent si enorm de mult efort.
Ce se cauta? In primul rand, torturile decorate, dar si deserturile “de casa” – tarte si biscuiti ca in copilarie si inghetata de casa .
Un proiect? Mai mult un vis: un lant de astfel de centre gastronomice in marile orase, dar nimic industrializat.

Text: Adrian Ciltan
Foto: arhiva personala a intervievatei.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera