Scortisoara

S

Scortisoara

Cinnamomum zeylanicum

Scortisoara este un arbore originar din Sri Lanka si face parte din familia lauraceae (familia dafinului). Atat scoarta cat si frunzele arborelui sunt puternic aromate.

In cultura, dimensiunile plantei raman reduse la cele ale unui arbust, pentru ca este mereu taiata ca sa dea lastari a caror scoarta tanara va fi folosita drept condiment. Dupa decojirea de pe lastari, scoarta este apoi lasata sa se usuce complet, ceea ce face ca bucatile de scortisoara sa se curbeze pe lungime.

Scortisoara este comercializata fie sub forma de bucati fie macinata. Scoarta este foarte dura si nu se poate macina in casa, cu rasnitele obisnuite.

Aroma scortisoarei este puternica, dulce si placuta. Gustul ei este dulceag si cald, cu o usoara nuanta amaruie.

Utilizari
Exista cateva preparate culinare pentru care aroma de scortisoara este definitorie: turta dulce, orez cu lapte, placinta cu mere si vinul fiert. (Prin extindere, se pune si in tuica fiarta.) Daca in turta dulce, in umplutura placintei cu mere sau pe orezul cu lapte se pune pudra de scortisoara, in vinul fiert este de preferat sa se puna fasii, pentru ca sunt mai usor de indepartat si nu dau vinului aspect tulbure.

Se poate incerca aromatizarea cu scortisoara si in cazul altor deserturi, sau in anumite mancaruri cu carne cu tenta exotica. Trebuie, insa, folosita cumpatat, pentru ca este foarte aromata.

Pudra de scortisoara, in cantitati mici, este prezenta in unele amestecuri de condimente exotice. Aceasta trebuie adaugata cu putin timp inainte de a fi servita caci, prin fierbere, devine usor amaruie.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor