Sanatate: Plante care cresc imunitatea organismului

Iata cum ajuta proprietatile acestor plante organismul uman:

Catina

Fructele de catina sunt considerate un aliment minune, pentru ca au o concentratie mare de vitamina C, aproape de zece ori mai mare decat o au citricele, dar si una de beta-caroten mai mare decat morcovul.

De asemenea, catina ofera organismului si vitaminele: A, B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Fructele de catina au un gust dulce-acrisor si se pot consuma in amestec cu miere de albine, dimineata, pe stomacul gol.

Zilnic, o lingurita de catina cu miere va ajuta organismul sa lupte cu virusii si sa incetineasca procesul de imbatranire.

Catina s-a dovedit foarte eficienta si in tratamentul arsurilor, sau al ranilor deschise, datorita continutului bogat de substante nutritive, necesar pentru regenerarea pielii. Astfel, catina ajuta la vindecarea unor maladii ale pielii ca: psoriazisul, eritemele, uscaciunea, mancarimea.

Uleiul de catina se poate folosi cu succes in afectiuni precum: ulcer gastric si duodenal, urticarie, afectiuni hepatice, tulburari neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice, ginecologice, reumatism ,anemii.

De asemenea, uleiul de catina combate oboseala oculara si previne afectiunile oftalmologice. Se recomanda ca anual sa se faca cate o cura cu ulei de catina, pentru a oferi organismului necesarul de vitamine si oligoelemente.

Macesele

Fructele de maces detin si ele un depozit mare de vitamina C, dar si vitamine precum: A, B1, B2, B3, K si minerale ca: magneziu, fier, potasiu.

Concentratia mare de vitamine din fructele de maces va spori imunitatea organismului si va mentine sanatatea tesuturilor si a organelor interne.

In scop terapeutic, macesele se pot folosi sub forma de infuzie, sirop sau pulbere. Infuzia se obtine dupa ce s-a turnat o cana cu apa clocotita peste o lingura de fructe. Este indicat sa se consume doua cani cu ceai pe zi.

Coacaze negre

Fructele de coacaz negru contin si ele o doza mare de vitamina C. Se pot consuma atat proaspete, cat si uscate, sub forma de pulbere sau infuzie.

De asemenea, sucul natural de coacaze negre va oferi organismului toate proprietatile lor si se utilizeaza inainte de masa cate 6-12 lingurite pentru adulti si 5-10 lingurite pentru copii.

Este indicat sa se consume in anotimpul rece, pentru ca are un efect de protectie pentru aparatul respirator, reface sistemul nervos si tesuturile faciliteaza digestia si stimuleaza functionarea ficatului.

Mugurii de coacaz negru, sub forma de macerat sunt utilizati pentru proprietati antialergice si stimuleaza sistemul imunitar.

Uleiul de samburi de coacaz negru asigura o buna functionare a neuronilor, pentru ca in compozitia sa se gaseste acidul alfa-linolenic si acidul steardonic.

Autor: Magda Campeanu

Citeste si Soia ne fereste de cancer

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate