Sanatate cu…gust exotic

Fără categorie

Fructele tropicale sunt apreciate in special datorita gustului lor aparte. Dar stiai ca nu doar savoarea lor le face pretioase, ci si faptul ca sunt adevarate izvoare de sanatate? Iti echilibreaza alimentatia, elimina stresul, dar te ajuta si sa previi unele afectiuni.

Chiar daca nu iti permiti sa le mananci prea des (unele dintre ele, chiar daca se gasesc pest tot, au un pret destul de ridicat), te poti rasfata din cand in cand cu astfel de fructe, pe care le poti consuma ca atare sau sub forma unor salate de vara delicioase.

Regele tropicelor
Asemeni multor fructe exotice, ananasul este o veritabila "bomba enzimatica". Poate fi considerat alimentul miraculos, cu numeroase proprietati vindecatoare. Calitatile care il fac atat de pretios?

Este excelent in curele de slabire. Ofera energie, taie rapid senzatia de foame si are putine calorii (50 la 100 g). Contine fier, potasiu, magneziu, calciu, zinc, cupru, iod. Este foarte bogat in beta-caroten (provitamina A), vitamina C, vitaminele din complexul B (in special B1) si enzime.

Beneficii pentru sanatatea ta:
– combate celulita si excesul ponderal
– are efect diuretic si laxativ, datorita fibrelor si continutului de apa
– previne aparitia unor boli precum reumatismul, ateroscleroza, hipertensiunea, cancerul (asta datorita faptului ca impiedica dezvoltarea celulelor canceroase)
– detoxifica si purifica intestinele si sangele.

Stimulentul creierului – nuca de cocos
O nuca de cocos poate atinge peste 1,5 kg si cu doar 50 g cosumate zilnic se acopera un sfert din necesarul de fibre al organismului.

Bogata in proteine, nuca de cocos mai contine si potasiu, fosfor, vitaminele E si B si acizi grasi, dar, atentie: nu trebuie consumata in exces de persoanele care au colesterol mare, deoarece acizii sai grasi, asemeni celor de origine animala, sunt saturati si favorizeaza fixarea colesterolului.

Fructul imunitatii – papaya
Fructele cresc in buchete si au forma de para, dar sunt mai mari (un fruct poate cantari peste 2-3 kg). Coaja este neteda, de culoare galbena la fructul copt, iar miezul moale, foarte dulce si parfumat.

Este ideal in dietele de slabire, caci 100 g de fruct ofera doar 33 de calorii si, in plus, contine numerosi antioxidanti si este bogat in vitaminele A si C, potasiu, magneziu si calciu. Se consuma ca si pepenele galben: se taie felii si se curata de coaja. Stimuleaza imunitatea organismului, creste rezistenta la infectii, stimuleaza activitatea ficatului.

Fructul inimii – rodia
Rodia are coaja groasa, de culoare rosiatica. Miezul carnos, suculent este de asemenea rosiatic si are multe seminte. Contine vitamina C, vitaminele din complexul B, provitamina A, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier si zinc.

Consumul rodiilor stimuleaza activitatea enzimatica, care previne deteriorarea celulara, sucul este un antiseptic recunoscut, iar o singura rodie asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.

Cate si mai cate…
Mango este cultivat in India de peste 4 000 de ani. Indienii sunt de parere ca nici un alt fruct nu se compara cu gustul delicios si aroma unui mango bine copt. Una dintre cele mai bogate surse de beta-caroten si vitamina C, furnizeaza de asemenea si cantitati apreciabile de vitamina A, B, E, magneziu, potasiu si calciu.
Tamarillo este un fruct de marimea unui ou, cu miez portocaliu deschis si samburi comestibili. Cel mai gustos este nepreparat – se taie fructul in jumatate si se consuma cu o lingurita. Taiat felii, se pune in salate si sosuri picante.
Fructul pasiunii (Maracuja) are o forma lunguiata si, in functie de specie, poate avea coaja de culoare galbena sau rosie-cafenie. Miezul are gust acrisor. Contine multa vitamina C si provitamina A. Se mananca proaspat sau adaugat in creme si cocteiluri.
Guava are forma unei pere. Pielita fructului capata culori diverse, de la galben la purpuriu. Fructul este nu numai

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din