Reţetă regală: raţă confiată

rata-confiata

Nu găteşti aşa ceva în fiecare zi – ai nevoie de puţină organizare şi timp de preparat dinainte. 4 porţii • gata în 1 oră şi 50 minute + plus timp de marinat şi de răcit • 505 calorii per porţie • 45 g grăsimi

■ 4 copane de raţă

■ 100 g sare grunjoasă

■ Câteva crenguţe de cimbru

■ 2 căţei de usturoi, tocat

■ 900 g untura de raţă sau de gâscă

Mod de preparare în patru paşi:

1. Cu o zi înainte, freacă copanele cu sarea, cimbrul şi usturoiul şi apoi pune-le cu toată sarea într-o pungă de plastic la rece 6 ore.

duck confit step II _R

2. Scutură sarea şi tapotează cu hârtie absorbantă. Pune untura la topit într-o caserolă mare. Adaugă carnea astfel încât să fie acoperită complet de grăsime.

duck confit step III_R

Lasă să fiarbă înabuşit la foc mic sau în cuptor la semnul 1/140°C 1 1⁄2 ore.

3. Verifică dacă s-a pătruns cu o ţepuşă şi lasă să se răcească în vas. Dă la rece peste noapte.

duck confit step IV_R

4. Încinge cuptorul la semnul 7/220°C. Scoate copanele din grăsime şi aşază-le pe grătar metalic pus deasupra tăvii de copt tapetată cu folie de aluminiu şi dă la cuptor 20 minute.

duck confit step II _R

Sos de vin roşu

Într-un vas, pe foc, topeşte 25 g unt şi rumeneşte 1 ceapă mică, tocată 5 minute. Stinge cu 200 ml vin roşu, 200 ml supă limpede de pui şi 5 linguri compot de cireşe – opţional.

Lasă să fiarbă până când scade la jumatate.Combină 2 linguri făină cu puţină apă şi adaugă în vas. Lasă să fiarbă 5 minute până când se îngroaşă. Potriveşte gustul de sare şi piper şi serveşte cu friptura de raţă confiată.

Este bine de ştiut…

✔ Carnea absoarbe suficienta sare în 6 ore, apoi devine prea sărată.

✔ Dacă fierbi carnea la temperatură foarte scăzută poţi refolosi untura.

✔ Poţi rumeni carnea şi în vas pe foc dar va trebui să supraveghezi vasul, pe când dacă alegi să dai carnea la cuptor te poţi ocupa de invitaţi între timp.

✔ Copanele de raţă gătite astfel, literalmente se topesc în gură.

Vezi şi Clătite cu costiţă şi sirop

 

 

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Preparate din carne de pasare