Regulile alimentatiei sanatoase

sanatate, alimentatie
Dr. Maria Nitescu: In Europa, 40% din toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de alimente preparate acasa

In Europa, 40% din toxiinfectiile alimentare apar datorita alimentelor preparate acasa. Potrivit dr. Maria Nitescu modalitatile de contaminare a alimentelor pot fi primare (de la locul de productie, de la animal la animal sau de la om la produsele animale) sau in timpul procesarii preparatelor, ceea ce presupune folosirea unor materii prime contaminate, manipularea inadecvata, folosirea temperaturilor inadecvate, factorii de mediu sau practicile de igiena inadecvate.

Prezenta in cadrul primei editii a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie, dr. Maria Nitescu a vorbit despre siguranta alimentara ca facand referire la acele alimente care nu contin substante chimice sau agenti biologici in cantitati care sa duca la imbolnavirea consumatorului. Astfel, o expunere la contaminarea microbiologica are efecte dupa o perioada scurta de timp si, de cele mai multe ori, aceasta are drept consecinta vizita la medic.

Bolile cauzate de consumul de alimente contaminate reprezinta o problema de sanatate publica. La nivel global, 1,8 milioane de persoane mor prin boala diareica, iar 1,5 milioane de copii sub 5 ani mor din aceasta cauza. Anual, se inregistreaza 2 miliarde de cazuri de boli diareice, la nivel mondial.

In tarile dezvoltate 30% din populatie se imbolnaveste din cauza alimentelor contaminate. Numai in Statele Unite ale Americii exista 76 milioane de cazuri de diaree infectioasa, iar dintre acestea, 5000 de persoane mor. Principala cauza o reprezinta consumul de alimente si apa contaminate cu bacterii. Contaminarea alimentelor se realizeaza prin agenti etiologici de tipul Salmonella, Schigella, E.coli sau Campylobacter.

In Romania s-au inregistrat 108 de focare de toxiinfectii alimentare dintre care 37 au fost intalnite in unitatile alimentare publice, iar 70 de focare au fost familiale, potrivit raportului CNSCBT din anul 2009. Boala diareica, in Romania, este cauzata de conditiile de igiena, deficitul de igiena al personalului sau de alti germeni. Infectiile cu E.coli reprezinta un total de 27,5%, cele cu Salmonella, 13,5%, cu Shigella (4,4%), cu Campylobacter (2,2%) iar cele cu alti germeni subsumeaza un procent de 35,5%, potrivit aceluiasi raport.

Prof. univ. dr. Gabriela Radulian: Tulburarile de comportament alimentar afecteaza in special persoanele pana in 20 de ani

Tulburarile de comportament alimentar reprezinta 80-90% din totalul patologiilor. Comportamentul alimentar include obiceiurile si preferintele alimentare, dar si influente psihosenzoriale, culturale, etnice sau religioase si este rezultatul unui ansamblu de reactii de raspuns fata de stimuli interni sau externi. Principalele tulburari ale comportamentului alimentar sunt anorexia, bulimia nervoasa, sindromul de alimentatie compulsiva, ingestia indusa de stres, dorinta imperioasa de dulce si sindromul de alimentatie nocturna. Aceste tulburari apar in special la persoanele cu varsta pana in 20 de ani.

Factorii de risc pentru aparitia acestor tulburari sunt varsta, ereditatea, influentele familiale, tulburarile emotionale sau exercitiile fizice excesive. Potrivit unor statistici furnizate de Universitatea Harvard, 25% din adultii cu tulburari de comportament alimentar sunt de sex masculin. Totodata, in primul an de liceu intre 4,5 si 18% dintre fete prezinta tulburari bulimice. La baieti fenomenul este prezent intr-un procent de 0,4%. In ceea ce priveste sindromul de alimentatie nocturna, acesta apare la circa 10% din populatia obeza.

Prezenta la prima editie a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie, prof. univ. dr. Gabriela Radulian a declarat ca pentru a fi evitate tulburarile de comportament alimentar trebuie urmate cateva sfaturi care fac referire la: respectarea numarului de mese zilnice (3 mese si 1-2 gustari), ritmicitate,repaus alimentar nocturn, aport alimentar adecvat nevoilor, masticatie corespunzatoare, alocarea de timp si spatiu pentru servirea mesei si evitarea gustarilor intre mese.

Tulburarile de comportament alimentar determina si o serie de complicatie specifice cele mai grave facand referire la bolile cardiovasculare (determinate de anorexia nervoasa), modificarile hormonale, dezechilibrele minerale sau manifestarile digestive. Sindromul de alimentatie excesiva este asociat cu aparitia unor complicatii de tipul dislipidemiilor, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat sau tulburarilor digestive.

In ceea ce priveste solutiile oferite pentru tratarea tulburarilor de comportament alimentar, dr. Gabriela Radulian a evidentiat psihoterapia cognitiv-emotionala pentru normalizarea comportamentului alimentar si optimizarea stilului de viata care include dieta echilibrata si sportul.

Prof. univ. dr. Mariana Graur: Dieta trebuie sa contina cateva reguli importante

De-a lungul anilor, stilul de viata al oamenilor s-a modificat foarte mult. Mai exact, in ultimii 200 de ani, oamenii au deprins obiceiul de a manca mai mult si mai dezechilibrat. Iar asta in ciuda tututor recomandarilor facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, potrivit carora o persoana trebuie sa consume, pe zi, lipide intr-o proportie mai mica de 30%, glucide intre 50% si 55%, proteine 15 – 20%, sare in cantitati mai mici de 5 g si lichide cel putin 2 l pe zi.

In ceea ce priveste dieta, la care apeleaza de cele mai multe ori, in mod irational, foarte multe persoane, aceasta trebuie sa contina cateva regului esentiale, potrivit prof. univ. dr. Mariana Graur, presedintele Societatii de Nutritie din Romania.

„In alcatuirea dietei trebuie sa intre cateva reguli. Astfel trebuie sa se aiba in vedere densitatea energetica si densitatea nutritionala. De asemenea la baza piramidei trebuie sa fie activitatea fizica si apa”, a declarat prof. univ. dr. Mariana Graur in cadrul primei editii a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie.

In acelasi timp, presedintele Societatii de Nutritie din Romania a atras atentia si asupra cantitatilor de alimente pe care o persoana ar trebui sa le consume. Astfel, trebuie sa se consume 6 – 11 portii de cereale integrale pe zi, 3 – 4 portii de legume si zarzavaturi, 1 – 2 portii de lapte si produse lactate. De asemenea, carnea, pestele si ouale trebuie consumate de doua sau de trei ori pe saptamana, grasimile si dulciurile concentrate trebuie consumate in mod ocazional, iar alcoolul cu moderatie.

Prof. univ. dr. Nicolae Hancu: Educatia nutritionala este aproape inexistenta

Alimentul reprezinta cel mai important factor al sanatatii. Cu toate acestea nu exista certitudinea ca toate alimentele sunt si sigure. Plus ca nici oamenii nu cunosc foarte bine ce inseamna o alimentatie sanatoasa.

Acest lucru este sustinut si de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, presedintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli metabolice. „Nivelul culturii nutritionale este redus. Educatia nutritionala este aproape inexistenta. Populatia nu stie sa cumpere si nici cand sa cumpere. Plus ca nici siguranta alimentara nu este transparenta in Romania”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu in cadrul primei editii a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie.

Prof. univ. dr. Amorin Popa: Alimente importante in prevenirea diabetului zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai importanta boala cronica din Europa. Numeroase studii atesta posibilitatea prevenirii acestei afectiuni, cea mai ieftina si la indemana metoda fiind legata de alimentatia sanatoasa si stilul de viata. Desi nu exista o dieta standard de prevenire a diabetului zaharat, alimentatia sanatoasa diferentiata in functie de tipul de boala cronica este foarte importanta.

Prof. univ. dr. Amorin Popa a prezentat in cadrul primei editii a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie o serie de alimente importante in profilaxia diabetului zaharat. Astfel, el a recomandat consumul zilnic a doua portii de cereale integrale si fibre pentru ca acestea reduc cu 21% riscul de diabet zaharat de tip 2.

Alte alimente recomandate pentru diminuarea riscului de diabet zaharat de tip 2 sunt si cafeaua (studii clare au demonstrat ca aceasta are un rol protector in diabetul zaharat datorita unui antioxidant prezent in compozitia acesteia), ceaiul verde (peste 4 cani consumate zilnic), consumul mic si mediu de alcool (nu mai mult de 3 pahare zilnic reduc riscul de diabet zaharat cu 33-55% dar si pe cel de boli cardiovasculare si hiperglicemie).

Consumul a peste trei pahare duce la cresterea riscului de diabet zaharat de tip 2. Un efect protector au si antioxidantii (vitamina E si carotenizi) si produsele lactate. Acestea reduc cu 14% riscul de diabet zaharat de tip 2 in conditiile cresterii consumului lactatelor cu 18%.

Cea mai eficienta dieta in cazul pacientilor cu cu prediabet este dieta cu peste 55% hidrati de carbon. Dieta mediteraneana este bogata in acizi grasi monosaturati, fructe, vegetale, lactate de aceea se recomanda pentru prevenirea diabetului. Pe de alta parte, prof. univ. dr. Amorin Popa a prezentat si cateva situatii care cresc riscul de aparitie a diabetului zaharat. Acestea fac referire la bauturile cu indulcitori, consumul mare de carne sau hipomagnezemia.

Consumul de nuci reduce riscul de stres oxidativ dar nu si pe cel de diabet zaharat de tip 2.

Importanta unei alimentatii echilibrate a fost subliniata si de prof. univ. dr. Maria Mota. Aceasta a precizat ca alimentatia nesanatoasa este responsabila pentru bolile metabolice populationale care fac referire la obezitate (afecteaza 30% din populatia Romaniei), dislipidemii, diabet zaharat sau sindrom metabolic.

Prof. univ. dr. Maria Mota a subliniat faptul ca bolile metabolice populationale reprezinta nu numai o problema de sanatate publica, dar impun un cost crescut al ingrijirii, au un impact multiplu la nivelul individului, familiei, grupurilor profesionale sau sociale. Din acest motiv se impune educatia populatiei generale, dar in mod special a grupurilor cu risc crescut pentru optimizarea stilului de viata. Pe langa acest lucru nu trebuie ignorata nici activitatea fizica (50 de minute zilnic, 5 zile pe saptamana).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta