Cele mai inedite si dorite profesii

Abecedarul cititului in vin

Lucia Pirvu nu este sportiva de performanta. Cu toate astea, duce o viata exemplara: nu fumeaza, nu mananca picant, nu bea cafea, iar inaintea concursurilor nu doarme mai putin de opt ore pe noapte.

Exact ca intr-un cantonament. Explicatia este data de profesia Luciei: expert degustator de vin.

Dupa aproape 25 de ani in domeniu, Lucia este acum in varful carierei, un fel de “enciclopedie ambulanta” a vinurilor. Asta a costat-o insa lectii fara numar de “citire” a vinului si multi ani de truda. Zile intregi de “sedinte de analiza”, teste de miros si culoare, temele de clasificare a vinurilor cu ochii acoperiti, apoi cu nasul si chiar recunoasteri “seci” fara sa-ti apropii buzele de pahar.

Au fost apoi concursurile cu zeci si sute de probe analizate “umar la umar” cu marii degustatori ai lumii, targurile, medaliile si titlurile… Recunoasterea, adica.

Degustarea este mai mult decat o meserie, este o adevarata arta. Si nu uita ca asta trebuie sa o faci din cel mult trei inghitituri si ca de verdictul tau depind uneori adevarate averi”, spune Luci, asa cum o alinta toti prietenii. Momentul degustarii este un spectacol in sine…

Dupa ce scoate dopul de pluta, il apropie putin de nas, sa simta daca nu exista drojdie in pori, apoi prinde intre doua degete piciorul paharului inalt, din cristal, care trebuie neaparat sa aiba forma de lalea, si priveste bautura dinauntru, de la vreo 30 de centimetri. Nici de turnat nu toarna oricum.

Toarna vinul “prelins”, in strat subtire, pe paharul inclinat si nu mai mult de un sfert din inaltimea acestuia. Il inclina la 45 de garde – asta in lumina ori pe un fond alb – ca sa-i aprecieze culoarea, limpezimea stralucirea ori claritatea. Apoi se opreste, fiindca nu se inspira nimic din mirosul bauturii timp de 20-30 de secunde dupa turnare.

“Primul contact, ca sa zic asa, este vizual. Se observa claritatea, culoarea, depunerile din vin si se vede daca perleaza sau nu abundent. Adica se apreciaza gradul de efervescenta si “larmele”, adica “lacrimile vinului” ce se preling pe cristal si dupa care stii, cum se spune in limbajul degustatorilor, daca vinul ‘plange’ mai mult sau mai putin”, explica femeia.

Tot acolo, in sclipirile de cristal, se vede si “inelul de lupa” de la marginea lichidului, iar un expert de punctaj maxim poate sa spuna, doar privindu-l, ce tarie are vinul.

Acum, usor, parca hipnotic, incepe sa miste paharul, pe care pare ca abia il atinge cu degetele. Dupa doua-trei miscari, bautura se invarteste in pahar pana la trei-patru centimetri de buza si Lucia il apropie de nas. Inspira scurt de doua ori, inchide ochii si indeparteaza paharul. Aflu, uimit, ca invartitul vinului in pahar nu se face fara rost. Bautura se intinde pe pahar pentru ca suprafata de degajare a mirosului sa fie mai mare si aprecierea sa poata fi facuta mai usor.

In Occident, un expert de asemenea talie este chemat sa clasifice vinurile marilor podgorii, sa noteze bauturile noi si sa creeze altele. Este consultat de restaurantele celebre, de colectionari si vinoteci particulare si primeste onorarii fabuloase.

Degustarea vinului necesita un al saselea simt, care nu se invata la nici o scoala.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera