Prajitura Pavlova

Aceasta prajitura a fost special creata in onoarea celebrei balerine Ana Pavlova, cu ocazia unui spectacol sustinut la Paris. Crocanta la exterior si cremoasa la mijloc, imbina perfect aroma fructelor exotice cu gustul cremei de frisca.

Timp de preparare si coacere: 1 ora si 40 min.

Ingrediente pentru 6 portii:

Pentru bezea:

  • 4 albusuri
  • un praf de sare
  • 225 g zahar tos
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita otet de vin alb
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Pentru umplutura si glazura:

  • 300 ml frisca
  • 3 linguri zahar pudra
  • 1 mango, curatat de coaja si taiat segmente
  • 1 papaia (puteti inlocui cu piersica foarte coapta sau cu fructele din compot de papaia), curatat de coaja, de seminte si taiat
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • zahar pudra, pentru presarat

Mod de preparare:

  1. Preincalziti cuptorul la semnul 1/140 grade C. Tapetati tava cu hartie pergament.
  2. Bateti albusurile cu praful de sare pana se intaresc si capata aspect de spuma de ras.
  3. Incorporati treptat zaharul, cate 2 linguri deodata, avand grija ca intreaga cantitate sa se dizolve complet inainte de a o adauga pe urmatoarea. Compozitia va deveni vascoasa si lucioasa (daca rasturnati vasul, compozitia nu va curge). Incorporati apoi amidonul, otetul si esenta de vanilie.
  4. Turnati bezeaua in tava, in forma de cerc cu o adancitura in mijloc (unde veti aseza frisca si fructele) si avand o forma cat mai neregulata pe margine. Dati la cuptor timp de 1 ora si 15 minute sau pana cand hartia se desprinde cu usurinta. Scoateti bezeaua din tava, desprindeti hartia si lasati bezeaua sa se raceasca pe un gratar metalic. Bateti frisca cu zaharul pudra. Turnati sucul de lamaie peste fructe si amestecati.
  5. Puneti frisca batuta in mijlocul bezelei, asezati fructele deasupra si presarati zahar pudra.

Secrete care trebuie stiute

  • Atunci cand pregatiti bezea, folositi albusuri de la oua care nu sunt foarte proaspete, pentru ca ele isi vor dubla volumul, in comparatie cu cele foarte proaspete.
  • Vasul in care bateti albusurile trebuie sa fie perfect curat (adica fara urma de grasime sau apa).
  • Cand sunt bine batute, albusurile arata ca o spuma tare, cu bule mici, usor lucioasa, care nu curge de pe varful telului.
  • Dupa ce incepeti sa adaugati zaharul si pe masura ce acesta se dizolva, spuma devine vascoasa si foarte lucioasa, iar bulele nu se mai vad.
  • Un praf de sare ajuta ca albusurile sa se bata mai bine.
  • Atunci cand scoateti bezeaua din tava, desprindeti hartia de bezea si nu invers, pentru ca bezeaua sa nu se sfarame.
  • Daca doriti sa pregatiti portii individuale, impartiti compozitia de bezea in 6 cercuri, cu diametrul de 10 cm fiecare, si dati la cuptor timp de 15-20 de minute.
  • Adaugati albusurilor batute, amidonul le face mai albe, in timp ce otetul "stabilizeaza" spuma, impiedicand-o sa se lase sau sa curga.
  • Bezeaua coapta la semnul 1/140 grade C va fi crocanta la exterior si moale ca o guma de mestecat in interior. Daca vreti sa obtineti o bezea uscata si tare precum creta, coaceti la semnul 1/2 /110 grade C timp de 2 ore, apoi opriti flacara si lasati bezeaua sa se usuce in cuptor, usa cuptorului fiind intredeschisa.

Variante de umpluturi

  • Frisca aromata cu zmeura sau fructe de padure
    In frisca batuta, adaugati 2 linguri apa de trandafiri si folositi 300 g zmeura sau fructe de padure asortate.
  • Nuci rumenite
    Incorporati in bezea 40 g nuci, tocate si rumenite in prealabil. inlocuiti frisca batuta cu 200 ml iaurt, amestecat cu 4 linguri crema de lamaie. Ornati totul cu circa 300 g de capsuni.
  • Nuca de cocos, lamaie si kiwi
    In bezea, incorporati 50 g fulgi nuca de cocos. inlocuiti frisca batuta cu un amestec de branza proaspata de vaci si sucul de la 1/2 lamaie. Deasupra puneti felii de kiwi.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din tarte, salate si budinci cu fructe (deserturi pe baza de fructe)