Prajitura Pavlova

Se prepara foarte usor pentru cat de complicata pare!

Timp de preparare: 10 min.
Timp de dat la cuptor: 1 ora, plus timp de racit
327 calorii, 19 g grasimi per portie

Ingrediente pentru 8 portii:

Pentru bezea

  • 5 albusuri
  • un praf de sare
  • 225 g zahar tos
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita otet de vin alb
  • 1 lingurita colorant alimentar rosu (optional)

Pentru umplutura

  • 300 ml frisca lichida
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 lingura apa de roze
  • 500 g fructe rosii de vara: zmeura, capsune, fragi, afine etc.
  • petale de trandafiri roz, pentru ornare

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la semnul 1/140 grade C. Pe o foaie pergament deseneaza un cerc cu diametrul de 23 cm si pune foaia pe o tava, cu urma creionului in jos (ca sa nu se imprime pe bezea). Toarna albusurile intr-un bol larg si presara sare. Bate-le cu mixerul pana devin spuma.

Adauga doua linguri de zahar si continua sa bati albusurile pana cand zaharul se dizolva. Pune inca doua linguri de zahar si procedeaza la fel pana cand folosesti tot zaharul, iar spuma devine vascoasa si lucioasa. Incorporeaza (cu mixerul in functiune) amidonul si otetul.

Adauga colorantul alimentar, daca folosesti, si amesteca usor, ca sa obtii un aspect marmorat. Toarna spuma pe foaia pregatita si intinde, ca sa ia forma desenata. De jur imprejur, modeleaza gramajoare, care vor face ca umplutura sa nu se lase. Da la cuptor pana cand bezeaua incepe sa se rumeneasca usor (circa 1ora). Scoate bezeaua, asaz-o pe un gratar metalic si lasa pana se raceste complet.

Finisarea prajiturii… Bate frisca pana cand incepe sa se ingroase. Adauga zaharul pudra si apa de roze si continua sa bati compozitia pana cand devine spuma. Umple prajitura chiar inainte de a servi: toarna frisca batuta in mijlocul bezelei, pune fructele deasupra si presara petalele de trandafiri.

Sfaturi:

  • Tapeteaza tava cu hartie de copt (aceasta se va desprinde cu usurinta de bezea).
  • Inainte de a bate albusurile, tine-le la temperatura camerei (se vor bate mai bine).
  • Albusurile de la oua mai putin proaspete se vor bate mai bine decat cele de la oua foarte proaspete.
  • Amidonul si otetul stabilizeaza bezeaua (o impiedica sa se lase) – de aceea, nu renunta la aceste ingrediente.
  • Este preferabil ca bolul in care bati albusurile sa fie din sticla sau metal, in nici un caz sa nu fie din plastic (oricat de bine l-ai spala, plasticul retine grasime).
  • Cand separi albusurile de galbenusuri, toarna-le mai intai intr-un bol mic, apoi intr-unul mare – drept precautie, in cazul in care, din greseala, spargi galbenusul. Chiar si o cantitate infima de galbenus este foarte grasa si iti va compromite bezeaua.
  • Prepara bezeaua. Pentru ca albusurile sa se bata spuma, adica sa obtii o bezea perfecta, vasul si ustensilele pe care le folosesti trebuie sa fie perfect curate. O urma cat de mica de grasime pe tel sau in bol poate face ca albusurile sa nu capete volum.
  • Ti-ar placea o combinatie deosebita? Daca preferi o umplutura contrastanta, inlocuieste jumatate din cantitatea de frisca cu iaurt natural – merge perfect cu piersici, migdale si o lingura de miere deasupra. Ciocolata ti se pare mai potrivita? Umple prajitura cu frisca batuta, zmeura si presara multa ciocolata rasa – eventual, spirale, care sunt mai aspectuoase!
  • Bezeaua crocanta poate fi o baza si pentru alte deserturi.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din prajituri