Prajitură cu bezea şi fructe de pădure

prajitura

Timp de preparare: 2 ore, plus timp de racire

Ingrediente pentru 8 portii:

pentru bezea

  • 6 albusuri
  • un praf de sare
  • 325 g zahar tos
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita otet de vin alb
  • 150 g nuci, tocate
  • 150 g ciocolata alba, rupta bucati

pentru umplutura

  • 500 g coacaze rosii, proaspete (sau visine congelate, fara samburi, ori fructe de padure)
  • 100 ml lichior de coacaze
  • 50 g zahar tos
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de scortisoara si cuisoare
  • 3 linguri zahar pudra
  • 1 portocala, sucul si coaja
  • 500 g branza de vaci proaspata

pentru ornat

  • 200 g ciocolata alba, rupta bucati
  • zahar pudra, pentru presarat deasupra

Mod de preparare:

1 – Preincalziti cuptorul la semnul 1/140 grd C. Luati 2 foi de pergament: pe una desenati un cerc cu diametrul de 22 cm, iar pe cealalta – un cerc de 20 cm. Asezati-le intr-o tava de copt. Bateti albusurile, in care ati adaugat un praf de sare, pana cand se intaresc si arata ca… spuma de ras. Incorporati treptat zaharul, pana cand spuma devine vascoasa si lucioasa.

2 – Adaugati amidonul si otetul si apoi incorporati nucile si ciocolata, cu miscari delicate, de jos in sus. Turnati bezeaua pe cele doua foi de pergament. Neteziti suprafata primei foi, care va fi baza prajiturii, iar suprafata celei de-a doua foi, care va veni deasupra, valuriti-o cu dosul unei linguri. Dati la cuptor timp de 1 ora si 30 minute, pana cand foile se intaresc. Opriti flacara si lasati foile in cuptor, sa se raceasca complet.

3 – Puneti fructele, lichiorul, zaharul, esenta de vanilie si mirodeniile intr-un vas, pe care il asezati pe foc. Fierbeti inabusit timp de 15 minute, pana cand amestecul se ingroasa. Lasati sa se raceasca complet. Amestecati zaharul pudra si branza de vaci proaspata cu sucul si coaja de portocala.

4 – Topiti ciocolata intr-un bol pus deasupra unui vas cu apa care fierbe. Turnati-o pe o foaie de pergament si intindeti-o intr-un strat subtire. Dati la rece timp de 15 minute si apoi razuiti cu ajutorul unui cutit, inclinat la 30s. Pastrati la rece franjurii de ciocolata. Pentru a asambla prajitura, intindeti compozitia cu branza de vaci deasupra foii mai mari, puneti deasupra cealalta foaie de bezea, iar apoi asezati fructele. Ornati cu franjuri de ciocolata si presarati zahar pudra.
Este preferabil sa se consume in decurs de 2 ore.

O prajitura ca la carte

  • Adaugate in albusul batut spuma, otetul si amidonul pastreaza bezeaua moale in interior. Daca preferati bezeaua crocanta, nu mai adaugati aceste ingrediente si lasati la cuptor timp de 1 ora.
  • Pentru ca albusurile sa se bata bine, aveti grija sa folositi un bol fara urma de grasime sau de apa.
  • Daca la prepararea bezelei folositi zahar brun in locul celui obisnuit, veti obtine un contrast placut intre gustul caramelizat al bezelei si cel acrisor al fructelor.
  • Fructele proaspete pot fi inlocuite cu fructe congelate, dar atunci timpul de fierbere se reduce la 5 minute. Scoateti fructele si continuati sa fierbeti siropul pana cand se ingroasa. Apoi adaugati fructele si lasati sa se raceasca.
  • Puteti pregati partile componente ale prajiturii chiar si cu 2 zile inainte. Acoperiti bezeaua cu folie alimentara si pastrati-o intr-un loc uscat si racoros; amestecul de branza de vaci si fructele in sirop se pot pastra in frigider, iar franjurii de ciocolata – in congelator.

Combinatii noi, tentante…

Amestec de fructe de padure si frisca
Umpleti prajitura cu 300 g frisca batuta si indulcita, pe care o combinati cu fructe de padure congelate (vezi punctul 3 de la preparare).

Portocale si nuci
Eliminati ciocolata si nucile din compozitia de bezea. Umpleti prajitura cu 300 ml iaurt de buna calitate, amestecat cu 3 linguri de miere. Ornati cu feliile de la 3 portocale si cu 50 g nuci, taiate.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din prajituri