Porumbul, o sursa de vitamine, minerale si fibre

  • A A A
  • E-mail

    Porumb

    In ceea ce priveste continutul si valoarea nutritiva, porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati (85 – 90%). Este bogat in vitaminele A, B, C si E, in saruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) si in fibre.

    Cura cu mamaliga poate fi incercata mai ales in perioada aceasta de catre cei care vor sa posteasca sau pur si simplu ca adjuvant in detoxifierea organismului si curatirea intestinelor.

    Un consum exclusiv de mamaliga pentru perioade indelungate de timp poate sa duca la aparitia unei boli numite pelagra. Pentru a fi evitata se recomanda consumul mamaligii impreuna cu lactate sau alte produse animale.

    Protejeaza stomacul si ficatul
    Considerata initial hrana saracilor, mamaliga a demonstrat de-a lungul timpului niste beneficii incontestabile in protejarea intestinelor.

    Specialistii germani in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Köln au descoperit recent prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Substantele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grasi, ceto-acizi, rezultati din oxidarea acidului palmitic si arahidic.

    Cert este ca acesti ceto-acizi ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Micile cantitati de ceto-acizi palmitici si arahidonici, ajunsi in sange se transforma in hidroxiacizi (alcooli cu grupari chimice acide) care se pot combina chimic cu cel putin 57 de specii de otravuri existente in organism.

    Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice.

    Creste durata de viata
    Sau cel putin asa ne spun cercetatorii endocrinologi care considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene.

    De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.

    De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine. Iar mamaliga vartoasa are jumatate din caloriile painii. Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac.

    Dezvolta musculatura
    Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat, intamplator, ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au o alimentatie bogata in terciuri de porumb. Pe baza acestei observatii, el a initiat un amplu program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni.

    Mamaliga si porumbul in terapii naturiste
    Pentru diverse afectiuni ale pielii:

    • Pentru urcior - se pune mamaliga calda pe pleoape, schimbind-o cat se poate de des.
    • In caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avind grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu tamiie fin pisata, asa cum se pune sare pe o felie de paine cu unt. Se aplica fierbinte, cat suporta pielea, si se acopera cu un obiect de lana, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul se face in fiecare seara si se tine pana se raceste mamaliga.
    • Contra obezitatii: confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa. Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil.
    • Gastrita hiperacida si ulcerul sint ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe langa efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa.
    • De ajutor in problemele cu fierea: mareste secretia de bila si faciliteaza evacuarea sa, avand si efecte antiinflamatoare biliare. Este de ajutor in afectiuni ca dischinezie biliara, dispepsie, colecistita.
    • Stimuleaza cresterea parului: masajul cu malai. Cu un pumn de malai se maseaza bine scalpul timp de cateva minute. Se scutura bine malaiul, dar nu se spala parul. Se repeta tratamentul 2-3 zile, abia apoi se spala bine parul.
    • Efect diuretic: ceaiul preparat din matase de porumb este foarte eficient ca diuretic si pentru eliminarea pietrelor la rinichi.
    • Pentru durere in gat si raceala: se pot folosi cataplasme din mamaliga aplicate pe gat sau piept sau se bea seara inainte de culcare un terci obtinut dintr-o mamaliga moale in care s-a adaugat o bucatica de unt si putina miere.

    Daca malaiul este obtinut din porumb care nu a fost tratat cu ierbicide si ingrasaminte chimice este cu atat mai valoros.

    Reteta romaneasca

    Ingrediente
    400 g malai, 1/2 lingurita de sare, 1 litru si jumatate de apa.

    Preparare

    • Puneti apa cu sarea pe foc intr-un ceaun sau intr-o oala care nu lipeste si, dupa ce da in fiert, presarati malaiul si il lasati pana este absorbit de apa, dupa care amestecati bine cu un facalet, o lingura de lemn sau un tel pana cand se umfla malaiul si se desprinde de pe ceaun.
    • Rasturnati mamaliga pe un fund de lemn si o luati cu lingura sau o taiati cu ata.

    Reteta de mamaliga se prepara in mod traditional la tara si se serveste in loc de paine cu branza, lapte, sau peste.

    Reteta italiana (polenta)

    Ingrediente
    200 g malai, 400 ml apa, sare, 150 g carnati, 100 g cascaval, o lingura de unt, castraveti murati.

    Preparare

    • Carnatii se rumenesc in putin ulei intr-o tigaie de teflon. Se face o mamaliga din apa, sare si malai. Cand este aproape gata, se adauga cascavalul taiat cubulete si untul, se amesteca, apoi se adauga carnaciorii.
    • Se pune pe un platou si se serveste cu castraveciori murati. Iese destul de cremoasa din cauza cascavalului, asa ca este mai bine s-o turnati intr-un bol.
    Mamaliga umpluta

    Ingrediente
    500 g malai, 1,5 litri lapte, 1 ceasca smantana, 250 g telemea, 250 g cascaval, 6 oua, 50 g unt.

    Preparare

    • Se pune laptele de fiert, se bat ouale, se rade branza, se taie cascavalul patratele. Cand a dat primul clocot, se pune malaiul in lapte si se amesteca pana se face crema (nu trebuie sa fiarba deloc, doar sa-si ia faina zeama).
    • Se amesteca bine mamaliga cu ouale si cascavalul, se unge o cratita cu unt si se asaza mamaliga, se netezeste. Se toarna smantana, se presara branza, se da la cuptor, pana se rumeneste.
    Mamaliga la cuptor

    Ingrediente
    2 dovlecei, 200 g malai, 50 g unt, 200 g boabe de porumb fiert, 1/2 kg de rosii, 2 lingurite cimbru uscat, 150 g cascaval.

    Preparare

    • Se fierb dovleceii in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scot din apa si se adauga malaiul in oala. Se lasa la fiert amestecand des pana se ingroasa. Se adauga apoi untul in mamaliga si se amesteca.
    • Se aseaza apoi mamaliga pe o tava intr-un strat. Se adauga peste mamaliga porumbul fiert, dovleceii taiati rondele si rosiile taiate bucati si ele. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru iar deasupra se adauga branza rasa. Se coace in cuptor 15- 20 minute.

    Asociatia Bio Romania
    Foto: dreamstime
     

    Comentariile sunt închise.