Porc cu legume caramelizate

Pentru a obtine o crusta delicioasa, nu trebuie sa puneti grasime in tava de copt sau sa stropiti carnea cu zeama lasata – carnea de porc contine suficienta grasime, care mentine fragezimea carnii.

Ingrediente pentru 4 portii :

  • 1,4 kg pulpa de porc
  • o jumatate de ceapa, taiata rondele groase
  • 25 g morcovi, taiati rondele groase
  • 1 lingura sare

PENTRU SOS:

  • 5 lingurite faina obisnuita
  • 300 ml cidru sec (se gaseste in comert)
  • 300 ml concentrat vegetal

Mod de preparare:

  1. Preincalziti cuptorul la semnul 9 sau 240 grade C. Stergeti bine soriciul cu un prosop de bucatarie. Cu un cutit ascutit, crestati soriciul (trasand linii paralele apropiate) si patrundeti pana la jumatate in grasimea de sub piele.
  2. Asezati pulpa de porc intr-o tava pentru friptura si puneti dedesubt rondelele de ceapa si de morcovi; acestea vor da sosului o aroma deosebita. Presarati uniform sarea peste carne si presati bine, ca sa patrunda in soriciul crestat.
  3. Asezati tava pe nivelul cel mai de sus al cuptorului si lasati 25 de minute, apoi reduceti temperatura la semnul 5 sau 190 grade C si lasati inca 1 ora si 45 de minute (cate 35 de minute pentru fiecare 450 g de carne). Scoateti din cuptor, puneti pe un platou pentru transat si lasati sa stea 30 de minute.
  4. Pentru prepararea sosului: scoateti legumele din tava, inclinati tava si indepartati cu lingura excesul de grasime, astfel incat sa ramana numai zeama lasata. Asezati tava direct pe foc mic si adaugati faina, amestecand cu o lingura de lemn. Mariti focul la temperatura medie si, treptat, adaugati cidrul si concentratul vegetal. Amestecati incontinuu cu telul, pana incepe sa fiarba si sa se omogenizeze.

Legume coapte caramelizate

  • Intr-o cratita cu apa clocotita, usor sarata, adaugati 450 g morcovi curatati si taiati in bucati mari si fierbeti 3-4 minute. Scurgeti si uscati pe un prosop de hartie, apoi dati deoparte.
  • Puneti 3 linguri ulei de masline intr-o tava incapatoare, pentru friptura, si incingeti in cuptor 5 minute. Adaugati in tava morcovii, 450 g dovlecei taiati bucati mari, 2 ardei rosii taiati bucati mari, 8 catei de usturoi necuratati de foi si 10 salote, curatate. Presarati deasupra 1 lingura de zahar tos si amestecati bine. Frigeti la un loc cu carnea, timp de 25-30 minute, intorcand legumele din cand in cand.
  • Presarati deasupra legumelor 1 lingura frunze proaspete de cimbru (sau 1 lingurita cimbru uscat) si amestecati bine. Lasati la cuptor si frigeti inca 15-20 minute, pana se caramelizeaza si devin usor inchise la culoare.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Preparate din carne de porc