Popasuri pe „harta gastronomica“

Bors de peste

Un drum catre fabulosul univers al Deltei, acolo unde soarele rasare si apune din ape, este un „drum al pestelui“. Repetat obsesiv ca fel de mancare, pestele e stapanul incontestabil al lumii lipovenilor traitori pe marile grinduri. Iar regina traditiilor lor gastronomice este prea rar gasitul bors de pastruga, un amestec din opt feluri de peste, care se scot apoi si se inlocuiesc, in ceaune mari, clocotind pe foc de lemn de pluta, cu pastruga a carei carne se spune ca e cea mai fina din lume.

Ciorba se drege cu bors gros, din sfecla, batut cu galbenusuri si aromat cu ierburi amare, culese de pe ostroave, si se mananca fierbinte, cu felii groase de mamaliga tare, prajita in ulei cu boia. De vazut: de la Gura Portitei, pana la salbaticul Grind al Lupilor sau la „padurea nebuna“, de la Caraorman. In plus, pretutindeni afli in nisipuri constructii stravechi.

 

Tara Motilor – palinca afumata, marca „UE“
In inima Transilvaniei, Tara Motilor este ca o calatorie catre poveste, catre locul unde timpul pare ca se opreste sa-si traga sufletul si lumea curge mai molcom. Ospitalitatea motilor face casa buna cu graiul lor asezat si cu forfota mancarurilor de traditie austro-valaha, dar mai ales cu rachiul-afumat, caruia oamenii ii zic crampa si care intra in UE pe urmele palincii.

Rachiul este un „unicat“, rafinat din prune verzi, apoi fiert intr-un vas cu caramel fumegand si chimen pisat, apoi adus la masa flambat, fierbinte, ca sa „arda raul“ si sa nu ai dureri de cap. Restul fac peisajele: de la Alba Iulia la Abrudul lui Iancu, de la Detunate la Orga Uriasilor si la Muntele de Aur, de la Rosia.

branzeturi

Marginimea – Franta branzeturilor de la Sibiu
La poala Muntilor Apuseni gasesti Marginimea Sibiului, sate de oieri cuibarite ca intr-un caus, intre deal si munte, in jurul vechiului Hemannstadt, care ascund un amestec savuros de culturi si traditii.

Gastronomia zonei, un regal al branzeturilor si preparatelor din lapte cum nu mai exista decat in Franta, a devenit vestita si cautata de ani buni. Celebre deja sunt rondelele legate in coaja de pin si afumate mocnit, la jar de ace de brad, branza cu mucegai nobil sau cascavalul maturat, preparat din lapte bio, integral, „topit“ ca o foaie de placinta si umplut apoi cu ardei, nu-ca (sau chimen) si uneori invelit „europe-neste“ in ciocolata. Obiective de vazut: muzeul „Astra“ din padurea Dumbrava, Ocna Sibiului, biserica fortificata de la Biertan, apoi cetatile sasesti si schiturile de lemn rispite in toata Marginimea Sibiului.

sarmale

Bucovina – legende-n bucate
Un pic la estul Maramuresului, dincolo de pasul Tihuta, se intinde coltul de rai al Bucovinei, tara legendelor si a medievalelor manastiri pictate, dar si tara celor mai gustoase bucate, gatite in toate cele trei tari romanesti.

Nu, asta nu doar se spune, ci e o realitate verificabila, pe gustate si cu cantarul la picioare. Pentru gurmanzi, este un recital continuu de mancaruri elaborate, scaldat in smantani untos de groase, smaltuit de cozonacii „zburatori“ si de poalele-n brau care se topesc in cerul gurii, stropit cu vinuri dulci si guvernat regal de „sarmalele in cuib“, umplute fiecare diferit si fierte apoi inabusit, pe rotocol de carnaciori afumati, vreme de doua zile, in oala de pamant, ori cladite indesat in bostan scobit si date la cuptor cu do-ua cani de vin rosu.

De vazut, intr-un triunghi inchipuit intre fermecatorul Campulung Moldovenesc, cu Lucina si Moldova Sulita, locurile ultimilor hutuli, apoi Piatra Neamt si Iasi, orasul eternelor iubiri: cetatile ridicate de Stefan ce Mare, salba de manastiri: Neamt, Agapia, Varatec, Humor, cu exploziile lor de culoare, Voronetul, rezervatia „Codrii de arama“ sau cea de zimbri „Dragos Voda“.

Tara Oasului

Tara Oasului – aici se face „ciorba-n paine“
Sejururile in Maramures au un farmec inconfundabil. Peisajele superbe, satele uluitoare, cu o arhitectura unica, ospitalitatea, traditiile si portul morosenilor, barbatii blonzi si rumeni in obraji, care nu te lasa sa pui inapoi pe masa paharul cu horinca daca nu l-ai golit de tot, adaugate la specialitatile culinare specifice, sunt atributele unei experiente unice.

De neocolit la masa: bulzul cu trei feluri de urda, copt „la disc“, inecat in unt si smantana si servit cu pastrama frageda si vin fiert cu gutui si mirodenii, sau „ciorba in paine“, fiertura aromata cu legume si perisoare ta-valite prin patrunjel verde si clocotite in zea-ma de varza, care este apoi asezata la masa intr-un „test“ de paine din aluat cu cartofi si ceapa inabusita, coapta pe vatra si scobita de miez.

Obiective turistice: complexul manastiresc Barsana si manastirea Sapanta lucrata doar din lemn, a carei turla de 100 de metri este cea mai inalta din lume, Cimitirul Vesel, Valea Vaserului vazuta din Mocanita, Muzeul Tarancii, din Dragomiresti, sau traseele prin padure catre serpentinele ametitoare ale Pasului Gutai si Piatra lui Pintea Viteazul; le poti parcurge pe jos ori intr-un off-road cu masini de teren.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta