Pledoarie pentru vegetale

vegetaleDr. T. Colin Campbell a fost, vreme de mai bine de 40 de ani, in prima linie a cercetarii din domeniul nutritiei. El si-a facut masteratul si doctoratul la Universitatea din Cornell, lucrand ca cercetator asociat la Institutul Tehnologic din Massachussetts (ITM). A fost profesor timp de 10 ani la Facultatea Tehnologica din Virginia, catedra de biochimie si nutritie.

De-a lungul anilor, dr. Colin Campbell a facut descoperiri socante in ce priveste legatura dintre alimentatie si cresterea incidentei anumitor afectiuni, specifice secolului in care traim (diabet, obezitate, boli cardiovasculare). Toate aceste descoperiri sunt cuprinse in cartea "Studiul China", editata pentru prima data in ianuarie 2005, la Dallas (Texas).

In aceasta carte, dr. Campbell incearca sa demonstreze ca o dieta corespunzatoare este cea mai puternica arma pe care o avem impotriva bolii si a suferintei; de ce societatea noastra e dominata de dezinformare si de ce gresim atat de mult in felul in care investigam si tratam boala.

Proteinele animale, inamicul nr. 1
La inceputul carierei, dr. Campbell a coordonat un proiect in Filipine, lucrand cu copii malnutriti. O parte din proiect consta in depistarea cauzelor expansiunii neobisnuite a cancerului de ficat la copiii filipinezi, o boala intalnita de obicei la adulti. Banuind ca vinovat consumul mare de aflatoxina, un mucegai existent in arahide si porumb si unul din cei mai mari carcinogeni cunoscuti, echipa condusa de dr. Campbell a incercat sa imbunatateasca alimentatia copiilor malnutriti din Filipine, introducand in meniul acestora o cantitate mare de proteine.

Proiectul a adus la lumina un secret bine ascuns: copiii care beneficiau de dieta cu cele mai multe proteine erau cei mai predispusi la cancerul de ficat! In acelasi timp, cercetatorii indieni au facut o descoperire la fel de socanta privind aparitia cancerului la ficat. Administrand aceeasi cantitate de aflatoxina unor sobolani de laborator, i-au alimentat in mod diferit, oferind primului grup o alimentatie cu 20% proteine, apropiata de dieta occidentala, iar celuilalt grup una cu doar 5% proteine. In mod incredibil, fiecare animal care consumase multe proteine s-a imbolnavit de cancer la ficat, in timp ce nici unul din animalele celuilalt grup nu a facut aceasta boala!

Informatiile obtinute atunci au fost cu atat mai socante intr-o vreme in care proteinele erau considerate cel mai sanatos aliment: "Daca erai civilizat, mancai multe proteine, daca erai sarac, mancai in principal vegetale, cartofi si paine", spune dr. Campbell. Dar descoperirile lui nu s-au oprit aici. Nu toate proteinele, ci doar cazeina, care constituie pana la 87% din proteina laptelui de vaca, promova toate stadiile in procesul cancerizarii.

Proteinele sigure erau cele din plante, in speta din grau si soia. Initiind mai multe studii cu diferite substante nutritive, inclusiv proteina de peste, grasimile alimentare si antioxidantii cunoscuti sub numele de carotenoizi, echipa doctorului Campbell a masurat capacitatea acestor substante de a influenta in vreun fel aparitia cancerului de ficat si pancreas.

Rezultatul acestor studii, dar si al altora, realizate de cercetatori importanti ai momentului, a aratat ca alimentatia este cu mult mai importanta in controlarea aparitiei si dezvoltarii cancerului decat doza carcinogenului care l-a initiat!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate