Planifica din vreme

Ghidul pregatirilor festive te va ajuta sa le termini pe toate la timp.

Decongelarea carnii
Lasati carnea de pasare sa se decongeleze intr-un loc racoros, cu temperatura sub 13 grdC. Calculati 1 ora si 45 minute pentru fiecare 450 g.

Daca nu aveti o camara racoroasa, puteti lasa carnea sa se decongeleze intr-o galeata plina cu apa rece, pe care o schimbati la fiecare 30-40 de minute; in acest caz, timpul necesar este de 45 minute pentru fiecare 450 g de carne.
Dupa decongelare, carnea se poate pastra in frigider timp de doua zile inainte de a fi gatita.
 

Cate portii poti sa obtii dintr-un curcan

 

GREUTATE CURCAN
PORTII
1,5-1,75 kg 3-5
3-3,5 kg 6-9
4-4,5 kg 10-12
4,5-5 kg 12-15
5,5-6,5 kg 16-18
6,75-7,75 kg 20-24
Rumenirea curcanului
Pentru a sti cat timp trebuie sa stea friptura la cuptor, ca sa fie gustoasa, calculati cate 18 minute pentru fiecare 450 g carne, intr-un cuptor preincalzit la semnul 5/180 grdC; tava trebuie acoperita cu folie de aluminiu.
Adaugati in tava 300 ml concentrat de pasare. Ca sa se rumeneasca frumos, scoateti folia in ultimele 30 minute.
 
Numaratoarea inversa
Cu 1 luna inainte
Prepara umplutura si pastreaz-o in congelator.
 
Cu 3 zile inainte
Decongeleaza curcanul si umplutura, prepara tartele cu pere si branza, sosul de coacaze si untul aromat.
 
In ajun
Pregateste carnatii proaspeti si sosul de paine. Da tartele la cuptor, daca urmeaza sa le servesti reci.
 
In ziua respectiva

  • Ora 11.00 Preincalzeste cuptorul, umple curcanul.
  • Ora 11.15 Da curcanul la cuptor.
  • Ora 12.30 Curata legumele de coaja si curata verzisoarele.
  • Ora 13.00 Fierbe cartofii si pastarnacul si da vasul cu ulei la cuptor, ca sa se incalzeasca.
  • Ora 13.15 Scoate curcanul din cuptor. Da la cuptor legumele (cartofii, pastarnacul, dovlea-cul), carnatii si chiftelutele din umplutura. Da la cuptor antreurile. Prepara sosul si pune-l apoi intr-un vas.
  • Ora 13.30 Pune apa la fiert, pentru legume.
  • Ora 13.45 Umple dovleacul cu cuscus si da-l din nou la cuptor. Serveste antreurile.
  • Ora 14.00 Scurge cartofii de apa si da-i la cuptor. Finiseaza garniturile de legume. Incalzeste sosul pentru friptura de curcan si sosul de paine. Serveste curcanul si… pofta buna tuturor!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente