Parfumul si puterea de seductie

Iata de ce parfumeria este o indeletnicire cu traditii puternice si care astazi a ajuns o afacere ce insumeaza pe plan mondial peste 3o miliarde de dolari anual.

parfumuri

In pagina 1: Parfumul – natura, chimie si ceva in plus; Diferite concentratii
In pagina 2: Descrierea unui parfum; Alegerea parfumului
In pagina 3: Pastrarea parfumurilor; Celebritati si parfumurile lor preferate

Parfumul – natura, chimie si ceva in plus

Trei sunt ingredientele principale ale unui parfum: uleiurile esentiale, apa si alcoolul pur obtinut din cereale. La acestea se aduga diverse componente pentru fixare, pentru intensificare, antioxidanti, substante dedurizante si chiar coloranti.

Parfumurile cu preturi mai accesibile pot fi produse din substante de sinteza care reproduc arome naturale. Parfumurile care se respecta, insa, sunt produse exclusiv pe baza de extracte naturale, din flori, frunza, fructe sau lemn aromat.

Esentele se pot obtine la rece, prin presare sau centrifugare. O alta metoda este distilarea, bazata pe captarea si decantarea vaporilor obtinuti prin incalzirea apei in care s-au pus parti din planta. Din plantele mai rezistente esentele se pot extrage la cald, cufundandu-le intr-o baie de substanta grasa care se incalzeste in mod repetat. Plantele cedeaza aroma substantei grase.

Daca acestea sunt metodele traditionale de a obtine esentele parfumate, in zilele noastre, se folosesc pe scara larga solventii volatili (eter, hexan, benzen).

Diferite concentratii

Din indicatiile de pe etichete aflam daca avem de-a face cu un parfum, o apa de parfum sau o apa de toaleta. Banuim ca este vorba despre calitati diferite, date, desigur, de concentratiile diferite si subliniate de preturile diferite.

Parfumul este forma cea mai concentrata si mai pura. Contine 20-40% uleiuri esentiale aromate diluate in alcool. Datorita concentratiei dar si modului de fixare, aroma parfumului se pastreaza cel mai mult. Aplicarea se face discret, prin atingerea cu dopul flaconului, in cateva puncte: la baza urechii, la incheietura mainii, pe partea interioara.
Atentie: se aplica putin mai jos de lobul urechii si nu chiar in spatele pavilionului, pentru ca acolo se afla glande sebacee care trebuie protejate. In plus, ar putea rezulta o modificre a mirosului in ceva neplacut. O cantitate prea mare de parfum este receptata ca toxica de analizorii nostri olfactivi si nu este tolerata.

Apa de parfum este cea mai des intalnita. Contine de obicei 7-15% uleiuri esentiale parfumate. In cateva ore, mare parte din aroma dispare, dar circa 30% ar trebui sa reziste timp de 24 de ore. Fiind ceva mai slab, se accepta aplicarea in mai multe zone ale corpului: incheieturile mainilor si picioarelor, intre sani, pe partea interioara a coapselor.

Apa de toaleta contine doar 1-3% uleiuri parfumate care se evapora in cea mai mare parte in primele 3-4 ore dupa aplicare. Se aplica prin pulverizare, de la distanta, pe zone extinse din corp. Stim ca parul are darul de a retine mai mult timp mirosurile – si pe cele placute si pe cele neplacute – de aceea se recomanda pulverizarea pe peria de par, inainte de periere.

Cremele si lotiunile de corp parfumate, gelurile de dus si deodorantele combina scopul lor de baza (spalare, hidratare, dezodorizare, protectie) cu aceea de a parfuma pielea sau parul, parfum ce dureaza, de obicei, circa 24 de ore.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Frumusete