Pâine gustoasă de casă cu mălai

Multe femei se feresc să facă pâinea în casă, tocmai de teamă că nu iese. Totuși, pâinea se face foarte ușor, iar cea cu mălai este foarte gustoasă. Iată rețeta pâinii maramureșene:

 paine gustoasa de casa cu malai

* 2 pâini

INGREDIENTE

1 kg făină

6 linguri mălai

2 pliculețe drojdie uscată

8 linguri ulei

500 ml lapte

1 ceașcă lapte pentru maia

1 linguriță zahăr

1 lingură sare

MOD DE PREPARARE

1. Dizolvă drojdia uscată în laptele încălzit, la care adaugi o lingură rasă de făină și o linguriță de zahăr. Amestecă, apoi lasă maiaua să crească la căldură.

2. Cerne făina într-un lighean de bucătărie (sau o oală mai largă) – păstrează un sfert din cantitate deoparte. Fă o adâncitură în făina din oală. După ce a crescut maiaua, toarn-o în adâncitură și adaugă sarea, 4 linguri de ulei și mălaiul. Amestecă cu mâinile până se incorporează toată maiaua.

3. Frământă aluatul în mâini până ce nu se mai lipește de piele. Mai poți adăuga din când în când câte un praf de făină, dacă este prea umed aluatul.

4. Ia două forme de cozonac (sau orice alta formă pe care o ai acasă) și tapetează-le cu hârtie de copt. Rupe aluatul în două bucăți egale și pune-l în forme, apoi lasă-l la crescut la căldură. Dă formele de cozonac la cuptor, la foc mic la început – 15-20 de minute – apoi crește flacăra. Verifică pâinea cu o scobitoare lungă (poți folosi și un băț de frigărui) pentru a testa dacă s-a copt.

5. După ce oprești cuptorul, scoate pâinea și las-o să se răcească. După 20 de minute o poți scoate din forme.

Foto: 123rf.com

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar