Paine de casa

  • A A A
  • E-mail
    Timp de preparare: 15 min.
    Timp de copt: 30 min., plus 1 ora pentru crescut

    Ce poate fi mai placut intr-o zi geroasa decat mirosul si gustul painii proaspat scoase din cuptor? Numai ca doar ea, bunica, facea painea in casa. Dar ce-ar fi sa incerci si tu reteta noastra? Vei face o bucurie la fel de mare alor tai.

    Ingrediente:

    • 7 g drojdie
    • 500 g faina (tip 650)
    • 2 linguri sare
    • 250 ml apa calda
    • 6 linguri ulei de masline
    • 1 ramura de cimbru

    Mod de preparare:

    1. Cerneti faina si amestecati-o cu drojdia si cu 11/2 lingura sare. Incorporati treptat apa calda.
    2. Adaugati 4 linguri ulei de masline si framantati un aluat moale, adaugand apa, daca este necesar.
    3. Framantati aluatul timp de 10 minute si intindeti-l intr-o forma dreptunghiulara, de 10 x 20 cm. Acoperiti cu folie si lasati la crescut timp de 1 ora, intr-un loc cald.
    4. Preincalziti cuptorul la semnul 8/230 grade C. Intepati aluatul din loc in loc, cu degetele.
    5. Presarati sarea ramasa, stropiti cu uleiul ramas, presarati cimbrul si dati la cuptor timp de 10 minute.
    6. Micsorati flacara la semnul 5/190 grade C si continuati sa tineti in cuptor inca 20 de minute (batuta usor cu degetul, pe dos, painea trebuie sa sune a gol).

    IMPORTANT

    • Aluatul framantat are nevoie de caldura potrivita (uniforma si constanta) pentru a creste. Daca sta intr-un loc racoros, "intepeneste", iar daca, din contra, va sta la o temperatura prea ridicata, drojdia se opareste si iarasi nu va creste.
    • Tineti ingredientele la temperatura camerei si nu folositi vase si plansete reci ca gheata. Apa folosita trebuie sa fie calda – nu fierbinte, dar nici rece.
    • Faina integrala este bogata in proteine, ceea ce face ca aluatul sa fie mai maleabil, sa se intinda mai bine si sa creasca mai bine.
    • Cantitatea de apa necesara la framantat este determinata intotdeauna de calitatea fainii, asa ca este indicat sa adaugati apa treptat, iar daca este nevoie, sa mariti cantitatea folosita. Daca ati adaugat prea multa apa, nu inseamna ca reteta este compromisa, ci, pur si simplu, ca trebuie sa mai adaugati faina.

    O paine cu arome…

    Pregatiti aluatul de baza si adaugati ingredientele preferate. Intindeti aluatul framantat intr-o foaie patrata, mare, si presarati verdeata proaspata, tocata, branza sau fasii de sunca. Rulati foaia ca pe o rulada, asezati-o intr-o forma de chec, lasati-o la crescut si apoi dati-o la cuptor sa se coaca.
    Mai puteti adauga masline tocate sau fileuri de ansoa taiate, usturoi sotat, ceapa sotata, chimen, cas ras, parmezan ras, costita taiata fasii.

    Pofta buna!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    ARTICOLE SIMILARE

    Comentariile sunt închise.