Orar de sarbatoare

Da, da, chiar si in prima zi de Craciun ai multe de facut! Planifica fiecare lucru din timp si sigur te va scuti de orice bataie de cap.

Obtii rezultate uimitoare ori de cate ori…
… folosesti cuptorul. Nu uita:
– daca ai un cuptor electric cu ventilator, atunci redu cu 20oC temperatura din reteta;
– intotdeauna preincalzeste cuptorul timp de 10-20 de minute;
– pentru a obtine rezultatele cele mai bune, utilizeaza un termometru pentru cuptor;
– pentru ca friptura si garniturile de legume sa fie gata in acelasi timp, calculeaza dinainte timpul necesar coacerii, pentru fiecare. Tine cont ca friptura de curcan are nevoie de circa 30 de minute pentru odihna si portionat. De exemplu, cartofii se dau la cuptor timp de 1 ora, cu 30 de minute inainte ca friptura sa fie gata.

Timp de tinut la cuptor diverse feluri de carne
Foloseste tabelul pentu a calcula de cata carne ai nevoie pentru friptura si cat timp sa o tii in cuptor.
Carne
Cum iti place
Timp la cuptor
Temperatura
Cantitate per portie
Porc Bine patrunsa 35 min per 450 g, plus 35 min. Semnul 4/180oC 100-175 g
Gasca (neumpluta) Bine patrunsa 35 min. per 1 kg, plus 35 min. Semnul 7/220oC 700 g
Pulpa intreaga de miel Potrivita
Bine patrunsa
25 min. per 450 g, plus 25 min.
30 min. per 450 g, plus 30 min.
Semnul 4/180oC 225-350 g
Muschi/cotlet, spata de miel Potrivita
Bine patrunsa
25 min. per 450 g, plus 25 min.
30 min. per 450 g, plus30 min.
Semnul 4/180oC 100-175 g
Muschi de vita In sange
Potrivita
Bine patrunsa
20 min. per 450 g, plus 20 min.
25 min. per 450 g, plus 25 min.
30 min. per 450 g, plus 30 min.
Semnul 4/180oC 100-175 g
Rata Bine patrunsa 45 min. per kg Semnul 6/200oC aprox. 1/2 rata per portie

Gateste mai intai umplutura
Fie ca utilizezi carne tocata, in amestec, sau carnati proaspeti, cumparati, fie ca pregatesti chiar tu amestecul pentru umplutura, este mai bine sa gatesti/prajesti umplutura inainte, intr-un vas separat, si apoi sa o introduci in cavitatea curcanului.

Daca totusi folosesti amestecul crud, atunci umple doar pe sub pielita, intre piept si pielita; niciodata nu pune umplutura cruda in cavitate. Pentru un plus de aroma, in cavitate poti aseza condimente, ceapa taiata felii, mar cretesc taiat bucati, lamaie si/sau verdeata.

– Cand calculezi timpul de coacere pentru curcanul umplut, ia in calcul greutatea pasarii umplute.
– Adauga umplutura chiar inainte de a da la cuptor.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente