Obezitatea copiilor si adolescentilor

Unul din cinci copii din Europa (20%) este supraponderal, iar anual, 400 de mii de copii devin supraponderali, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Conform Centrului de Calcul si Statistica Sanitara si Documentare Medicala din Romania, procentul de copii supraponderali este valabil si pentru copiii din tara noastra.

53 de state europene au semnat pe 16 noiembrie 2006 Carta Europeana pentru Combaterea Obezitatii.

Care este "greutatea" normala? Uzual, se calculeaza un indice al masei corporale – IMC -, cunoscut in literatura de limba engleza ca BMI (Body mass index), prin raportarea masei corporale exprimate in kilograme la patratul inaltimii exprimate in metri.

Formula de calcul arata asa:

IMC = m/hxh, unde m=masa (kg), h=inaltimea (m).
Concret: am o inaltime de 1,64 m si o masa corporala de 52 kg. Care este indicele meu de masa corporala?
52/1,642 = 19,333. Aproximativ 19. Este bine?
Aproape ca da. Iata cum este interpretat indicele obtinut:

< 18,5 – subponderal
18,5 – 24,9 – greutate normala
25,0 – 29,9 – supraponderal
30,0 – 34,9 – obezitate (gradul I)
35,0 – 39,9 – obezitate (gradul II)
> 40,0 – obezitate morbida

Daca aceste date sunt destul de precise pentru adulti, in cazul copiilor datele sunt variabile si trebuie apreciate in concret de medic, dupa evaluarea copilului.

Masa corporala include masa musculara care la un sportiv poate fi considerabila. Include si oasele – unii oameni considera ca au oasele grele si de accea cantaresc mai mult decat arata. Ceea ce intereseaza in ecuatia obezitatii este grasimea continuta in tesutul adipos.

Tesutul adipos contine, pe langa grasime, vase de sange, tesut conjunctiv si o cantitate mica de apa. Aprecierea mai adecvata a cantitatii de grasime din corp este data de masurarea pliului cutanat, adica a stratului de grasime depusa sub piele.

Nu putem vorbi despre obezitate in cazul copilului mai mic de 3 ani. Abia dupa aceasta varsta se pune problema supravegherii greutatii copilului.

Riscurile si complicatiile obezitatii
– afectiunile cardiovasculare;
– diabetul. Glicemia copilului se mentine normala prin eforturi amplificate ale pancreasului care va da semne de epuizare mult mai curind in cazul suprasolicitarii lui prin consumul exagerat de dulciuri.

– pubertatea precoce. Se pare ca la baza acestui fenomen sta sinteza crescuta de catre tesutul adipos al leptinei, hormon implicat in reglarea satietatii si a fertilitatii. Hipotalamusul interpreteaza concentratiile crescute de leptina ca semne de maturizare a organismului, care pare astfel pregatit pentru declansarea pubertatii.

Exista studii care au identificat o greutate medie de 48 kg la care apare prima menstruatie la fetite, dovedind astfel legatura strinsa intre nivelul de tesut adipos si pubertate.

Inconvenientul este ca maturizarea psihica si emotionala nu urmeaza cursul accelerat al greutatii, copiii experimentand astfel fenomenul pubertatii la o virsta la care nu sunt pregatiti. In plus, au si dezavantajul de a nu-si atinge inaltimea programata genetic, deoarece cartilajele de crestere se vor inchide precoce prin actiunea mult prea timpurie a hormonilor sexuali.

– probleme respiratorii;
– suprasolicitarea coloanei vertebrale si a articulatiilor.
Nu sunt deloc de neglijat riscurile de ordin psihic si, in final, problemele de integrare sociala.

Care sunt cauzele obezitatii la copii?
Cel mai des persoanele supraponderale dau vina pe cauze obiective: zestrea ereditara sau afectiuni de natura endocrina. Dar oare chiar asa stau lucrurile?

Excesul alimentar, cantitativ sau caloric; obiceiurile alimentare proaste
Mai intai, copilul este indemnat sa manance toata portia care este, adesea, la fel de mare, daca nu chiar mai mare decat portia adultilor pentru ca, zice-se, copilul trebuie sa se faca mare. Atentie! Cat de mare?

Apoi copilul capata deprinderea de a rontai tot timpul cate ceva, de cele mai multe ori, dulciuri sau snack-uri. La televizor, la calculator sau in timp ce-si face temele.
Banii de buzunar ai unui copil de scoala primara se duc prioritar pe dulciuri si sucuri carbogazoase.

Obiceiurile alimentare proaste nu sunt apanajul exclusiv al epocii contemporane. Mancarea gatita, mai ales prin prajire, este un dusman traditional al sanatatii.

Obiceiul de a manca o singura masa consistenta pe zi, inevitabil, seara, inainte de culcare, este pus pe seama lipsei de timp, a lipsei de apetit dimineata.

Mai nou, in special in mediul urban, castiga teren hrana de tip "junk food", saraca in substante nutritive dar cu un continut ridicat de sare, zahar, grasimi si calorii. Gustarile sarate, dulciurile, mancarea prajita de la "fast food" si sucurile carbogazoase sunt cele mai reprezentative alimente ce intra in aceasta categorie.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul