Oamenii fericiti de la Fares Bio Viotal si plantele lor fermecate

Fares Bio Viotal – repere istorice

 Una dintre cladirile originale

Fares Bio Viotal – repere istorice

In anul 1697 se infiinteaza farmacia „La Leul de Aur” pe ale carei rafturi se gaseau remedii din plante medicinale.

1908 – Farmacistul Andrei Farago, licentiat in farmacie la Viena, intra, prin casatorie, in familia care detinea farmacia „La Leul de Aur” pe care o transforma, impreuna cu un grup de entuziasti, intr-un etalon al fitoterapiei romanesti.

In anul 1929 ia nastere DIGITALIS – Prima „Cooperativa Romana Pentru Cultivarea Plantelor Medicinale Orastie, devenita astazi Laboratoarele FARES Bio Vital. Aici se cultivau plante care apoi erau transformate in ceaiuri, siropuri, uleiuri esentiale. Compania detinea uscatorie, extractoare, sectii si masini pentru conditionarea si tocarea plantelor dar si laboratoare pentru analize.

1934 – In semn de pretuire pentru meritele deosebite ale companiei pe care o conducea, Andrei Farago primeste distinctia regala „Meritul Comercial si Industrial clasa I”.

1990 – Compania se desprinde din Trustul Plafar si incepe sa functioneze pe cont propriu.

1995 – Privatizarea sub numele Fares, companie cu capital integral romanesc.

La 75 de ani de la fondare, Fares introduce in productie ceaiuri preparate dupa retetele originale ale lui Andrei Farago.

La 80 de ani de la fondare, sunt adoptate retete din tratate de farmacie si medicina datand de la sfarsitul secolulului al XIX-lea si inceputul secolulului al XX-lea, cand fitoterapia se afla la apogeul sau. Aceasta presupune o munca de cercetare inedita: identificarea unor plante – mai intai teoretica, apoi practica, in teren – dupa denumirile lor de mult uitate: de exemplu, trifoistea de balta, iarba talharului sau lipicioasa.

De asemenea, au fost asimilate in productie retete populare culese de dr. Pavel Chirila de la maicute si calugari din manastirile Afteia, Subpiatra si Muncelu.

Astazi, la 80 de ani de la fondare, Fares este compania romaneasca ce detine locul intai pe piata de ceaiurilor din Romania.

Retetele secrete de la Fares
Pe fiecare produs scrie ce contine. Dar nu se poate scrie amanuntit cum ajung acele plante din natura in cana cu ceai sau pe raftul nostru cu remedii naturale.

Fares inseamna 500 de oameni: 200 de angajati pe care ii gasim in fabrica de la Orastie si alti 300 in vanzari, in intreaga tara. Din cei 200, circa 30% sunt specialistii, cei cu pregatire superioara. In departamentul de cercetare gasim medici, farmacisti, biologi, ingineri in industria alimentara, ingineri agronomi si laboranti, condusi de ing. Radu Moldavan, acum doctorand in farmacie.

Acestora li se adauga colaboratorii externi, medici si farmacisti din centrele universitare Bucuresti, Cluj si Iasi, cei care mijlocesc studiile clinice. In acest moment, se afla in derulare studii clinice in care sunt cuprinsi 850 de pacienti si 50 de cadre medicale.

Scaiul vanat

Scaiul vanat, cultivat de Fares

 

Din natura, in ceasca

Fares detine culturi proprii de plante medicinale pe 200 ha, in jurul Orastiei. In afara plantelor medicinale care s-au pretat intotdeauna la cultura – levantica , galbenelele – specialistii de la Fares s-au imprietenit cu plantele care prefera salbaticia: scaiul vanat, patlagina, sunatoarea, coada-soricelului.

De asemenea, Fares detine contracte de achizitie cu directii silvice si culegatori individuali. In toate cazurile se urmareste respectarea conditiilor optime de recoltare: stadiul de vegetatie al fiecarei plante, precum si conditiile date de conditiile meteorologice si chiar de momentul zilei in care se face recoltarea.

Plantele exotice care intra in componenta unor ceaiuri sunt importate, in urma unor analize complexe care privesc certificarile culturilor dar si analiza de laborator pe esantioane.

Depozit

In spatiile de depozitare temperatura nu depaseste niciodata 25 ºC iar umiditatea maxima este de 65%.

 

Fluxul de fabricatie

Fluxul de fabricatie cunoaste un sens unic: ceea ce a trecut isi urmeaza drumul si nu se mai intoarce; niciodata nu se vor intalni plante aflate in diverse stadii de prelucrare si care nu sunt menite sa se intalneasca. Astfel, ele nu se vor amesteca sau substitui accidental. Nimic nou, asa sunt regulile oricarui flux de fabricatie. Da, numai ca aici se si respecta cu sfintenie regula.

Trebuie stiut ca nici nu intra pe poarta fabricii plantele care nu respecta specificatiile impuse. Sunt, la propriu, analizate cu lupa, ca sa nu aiba urme de mucegai, de boli sau daunatori. Nu se accepta plantele prea batrane sau parti prea mari din planta care nu intereseaza din punctul de vedere al proprietatilor terapeutice. Desigur, specialistii au grija sa nu se strecoare plante inrudite, subspecii inferioare calitativ.

Ce se intampla cu plantele respinse la poarta Fares? Uneori, ajung, totusi, in comert, la preturi mai mici.

Dupa recoltare sau achizitie, plantele intra in carantina unde sunt atent verificate. Sunt indepartate, cand este cazul, tulpinile excesive sau alte parti din planta cu continut redus de principii active.

Urmeaza uscarea care poate dura de la 8 ore pana la 3 zile. La o temperatura de 45-50ºC (maxim 40ºC in cazul mentei), plantele sunt aduse pana la o umiditate de maxim 15%. Se usuca 25-30 t de plante pe zi.

Dupa uscare, urmeaza, firesc, carantina. Un set de 25-30 de analize diferite urmaresc sa verifice indeplinirea tuturor conditiilor fizice, chimice, biologice. Aici se verifica si umiditatea dupa uscare a plantelor, care nu trebuie sa fie prea mare, ca sa nu favorizeze mucegairea sau fermentarea, dar nici prea mica, pentru a nu se pierde principiile volatile.

Balotarea are ca scop reducerea volumului plantelor in vederea depozitarii. Capacitatea totala de depozitare de 450-500 t este impartita in mai multe spatii separate, din ratiuni de siguranta. Un depozit special este destinat mentei care, cu mirosul sau puternic, ar risca altfel sa parfumeze orice planta care i-ar sta in vecinatate. Inutil de spus ca aerul de acolo iti desfunda instantaneu caile respiratorii. Ce pacat ca mirosul, deocamdata, nu se poate fotografia!

In spatiile de depozitare temperatura nu depaseste niciodata 25 ºC iar umiditatea maxima este de 65%.

Procesarea

Aici are loc maruntirea plantelor: tocare, in cazul plantelor care vor fi ambalate in pungi, sau macinare, in cazul celor care vor fi ambalate in plicuri.

 

Procesarea presupune mai intai operatia numita conditionare. Plantele sunt sortate, astfel incat nimic strain sa nu ajunga in fluxul de fabricatie. Asa cum ne spune directorul de productie, ing. Radu Joca, Cinderelele aleg plantele ca pe orez – deci exclusiv manual – indepartand corpurile straine, atat organice cat si anorganice.

Apoi are loc maruntirea plantelor: tocare, in cazul plantelor care vor fi ambalate in pungi, sau macinare, in cazul celor care vor fi ambalate in plicuri. Mixarea are loc in acest moment, dupa o cantarire precisa a fiecarei plante care intra in amestec.

Dupa tocare/macinare, se face desprafuirea, pe un traseu cu curenti de aer. Si astfel, daca plantele n-au fost uscate excesiv si daca au fost bine desprafuite, dupa ce vom bea ceaiul, fundul canii va ramane curat, fara nici un fel de depunere.

Ce urmeaza? Exact, carantina. Ati inteles deja ca nu se trece dintr-o faza intr-alta fara verificari si analize. Se verifica din nou umiditatea, apoi granulatia

Omogenizarea amestecului se face intr-un dispozitiv cu doua miscari de rotatie concomitente, asemanatoare cu ale Pamantului.

Toate cele de mai sus fiind bine facute, produsul pleaca fie spre ambalarea in plicuri / pungi, fie spre sectia de siropuri. Pliculetul este luat de pe banda si se prepara cu el un ceai care trebuie sa fie identic din toate punctele de vedere cu ceaiul-etalon care s-a preparat atunci cand s-a luat decizia introducerii lui in productie.

Daca ambalarea este un proces mecanic usor de imaginat, prepararea siropurilor este ceva mai complexa. Plantele sunt puse la macerare in alcool, maceratul este supus fierberii prin temperatura si presiune, apoi este filtrat si i se adauga zaharul, mirea sau propolisul, in functie de reteta. Urmeaza defilarea sticlutelor pe aceasta frumoasa linie de imbuteliere.

ambalarea in plicuri

Sectia de ambalare a ceaiurilor in plicuri

Sectia de siropuriSectia de siropuri

 Sectia de siropuri

Flash: Intrebari si raspunsuri

Radu Moldavan, sef department cercetare; Radu Joca, sef productie; Adelina Hanciu, brad manager.

Radu Moldavan, sef department cercetare; Radu Joca, sef productie; Adelina Hanciu, brad manager.

Cat dureaza de la ideea de a asimila un nou produs si pana la introducerea lui in productie?
Intre 6 luni si un an, incluzand toate etapele de cercetare si autorizare.

Fares exporta?
NU. Piata romaneasca este in continua crestere, interesul consumatorilor este tot mai mare, dar asistam si la cresterea receptivitatii in randul farmacistilor si, mai nou, al medicilor, incat Fares are o crestere constanta de 10 pana la 30% anual, fara sa-si propuna sa iasa la export.

Cum a fost Fares afectat de criza?
Care criza?

Sunteti fericiti?
DA!

…De unde si titlul pe care l-am dat acestui articol.

De unde vine fericirea?
„Sa muncesti cu plantele ii de-a dragul”, spune dl. Radu Joca. „Acum ai grija sa-ti faci bine treaba, pe urma te gandesti ce ce lucru nou o sa mai faci… n-ai timp sa nu fii fericit.”

Seful departamentului de cercetare, Radu Moldavan, nici nu stie cand au trecut cei 15 ani de cand lucreaza la Fares. Cele 350 de produse aflate in portofoliu, dintre care 200 de retete originale – toate au fost, intr-un fel sau altul, „mosite” de departamentul pe care il conduce.

Cat despre d-na Adelina Hanciu, brad manager, este un model de feminitate calda pe care n-au alterat-o nici responsabilitatile crescute, nici cei 21 de ani si 3 luni pusi in slujba prestigioasei marci.

Ce presupune o afacere de succes?
In rezumat, dupa toate cele vazute si discutate:

  • Sa fii cinstit cu consumatorii, sa declari precis si onest care sunt calitatile produsului, „sa nu spui ca un produs ii bun pentru orice, de la unghii pana la fereasca Sfantul” (Adelina Hanciu).
  • Sa cercetezi minutios si cu rabdare, asa incat sa atingi potentialul maxim al fiecarei plante, al fiecarui produs.
  • Sa pui tot fluxul corect pe hartie, asa cum cer normativele, apoi sa-l respecti cu sfintenie.
  • Sa nu faci rabat la calitate in nici o faza a productiei.
  • Sa nu te concentrezi excesiv, sa nu pui pe primul loc castigul. Acesta va veni, cu siguranta, daca va fi meritat.

Plangeri?
Absolut deloc. Oamenii acestia nu se plang de nimic. Nici de autoritati, nici de durata obtinerii avizelor, nici de operativitatea cu care incaseaza de pe piata. Nici de colaboratori, nici de concurenta.

Chiar daca au varfuri de sezoane, nu sunt nevoiti sa aiba intreruperi in productie, astfel incat angajatii sunt ocupati si sunt platiti tot timpul anului, ceea ce este extrem de greu in agricultura si domeniile conexe.

*

Multe ar mai fi de spus, dragii mosului, dar daca ati ajuns pana aici cu cititul, eu zic ca am realizat destul deocamdata. Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus numai si numai adevarul.

Gasiti toate produsele Fares in Catalogul Fares 2011 si pe http://www.faresbiovital.ro/.

Text si foto: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera