O intervenție unică în România a salvat viața Ilincăi. Află mai multe

Povestea unei intervenții unice în România, a unui medic magician al operațiilor complicate si a unei victorii fara preț pentru o mamă.

ilinca

Ilinca, fetița în vârsta de 2 ani si 8 luni a familiei Hurjui din Suceava, s-a nascut cu o coloana vertebrala cu patru vertebre mai lunga, o malformație care apare o data la 20.000 de nasteri si cu o dubla scolioza. Pentru parinții micuței, Mihaela si Adrian, ea asistenta medicala la Spitalul de Urgența Suceava, el medic veterinar, vestea suna ca un sfârsit de lume. Câteva vorbe ce le condamnau copila la o nemiscare învecinata cu moartea ori, în cel mai bun caz, la un trai chinuit, zbuciumat si apasat de dureri: sindrom de insuficiența respiratorie, probleme neurologice, incontinența si chiar paralizie. Viața ei ar fi fost risipita definitiv între amenințarile bolilor si chinul de a-si ascunde configurația inestetica a toracelui si a bazinului, mersul dizgrațios ori neputința de a se juca, de a alerga cu ceilalți copii.

„Nu știu, poate ca spun vorbe mari acum, dar stiu ca Dumnezeu, prin mâinile unui om de aur, i-a oferit fetiței mele darul unei vieți normale. Însa, privind în urma, nu pot sa nu ma înfior amintindu-mi de socul inițial, când Ilinca avea trei luni si am remarcat coloana ei deformata și apoi de periplul prin spitale pentru diagnosticul malformației congenitale, pe care n-o remarcase nimeni în toata sarcina, desi facusem regulat toate ecografiile si testele posibile“, povesteste, linistita acum, Mihaela Hurjui. Dar mai mult decât orice, cei doi spun ca simțeau teama. Spaima permanenta ca pentru micuța lor nu se va putea face nimic.

Pâna la un punct, salvarea Ilincai a depins doar de sufletul mare si de îndrazneala soluțiilor chirurgicale ale unuia dintre cei mai buni medici români, profesorul Gheorghe Burnei, dar și de tenacitatea lor, a parinților. Pentru mulți diagnosticul ar fi însemnat capitularea, dar ei au avut în minte doar un gând: „Nu se poate sa se sfârseasca asa. Trebuie sa gasim o salvare, este imposibil sa nu reusim“. Sansa Ilincai s-a numit prof. dr. Burnei, un medic ce si-a trecut în dreptul numelui zeci de intervenții reusite în premiera mondiala si sute si sute, nu mai stie nici el câte, cazuri de copii salvați si redați vieții.

Coloana Ilincai a fost corectata si fetița a fost salvata de la paralizie printr-o operație extrem de rara si dificila, efectuata pentru prima oara în România, o metoda de avangarda folosita pâna acum doar în câteva centre din Japonia, Statele Unite si Europa. Cazul ei era unul atipic, puțin întâlnit în lume, caci între cele doua vertebre cuneiforme, deformate, se aflau alte cinci vertebre sanatoase, astfel ca doctorul Burnei si o echipa de sapte medici, pregatiți de el, au apelat la o soluție de avangarda, dar care nu mai necesita alte operații ulterioare: el i-a scos fetiței doua vertebre si i-a montat un dispozitiv special, de ultima generație, alcatuit din tije telescopice culisabile, care se alungesc odata cu cresterea copilului, consolidând coloana pâna la completa dezvoltare si permițându-i sa duca o viața normala.

„Operația și rezecția vertebrelor a fost facuta posterior, dar a fost mai dificila, pentru ca trebuiau corectate doua curburi. Am folosit un dispozitiv care se implanteaza si consolideaza apex-urile, permițând, prin doua suruburi, alunecarea sus-jos, astfel încât sa urmeze o dezvoltare normala. I-am scos practic doar cele doua vertebre  cuneiforme si le-am pastrat pe cele doua sanatoase din segmentul toracal, chiar daca va avea 14 vertebre în loc de 12“, explica tehnic, profesorul Gheorghe Burnei.

Din ce a urmat dupa internarea la Spitalul de copii „M.S. Curie“, Mihaela Hurjui mai ține minte doar emoția traita, încordarea, ca a unei batalii cu soarta si asteptarea lunga din fața intrarii în blocul operator. Pasii fara numar, de pe coridorul curat, lung, drept, pâna la usa salii de opera_ii si înapoi, care masurau parca distanța pâna la salvarea fetiței.

burnei

Dusîntors… ca un metronom masurând speranța. Orele în care dincolo de usa grea se disputa viața copilui sau si în care parea ca timpul a uitat sa se mai scurga… Înauntru, în sala, opt oameni în halate albastre adunați peste trupul micuț. Vorbe puține, doar strictul necesar, profesorul Burnei calm, sigur pe el, întreaba despre tensiuni, cifre, puls, respirație si cere instrumente cu nume ciudate într-o lupta care se duce mai departe vreme de peste cinci ore: șuruburi, poziționare, repoziționare, arcul subțire al coloanei vertebrale si tijele lucitoare, ca niste mânuțe grijulii, prinzând-o delicat si ferm ca si cum ar sprijini un lujer de floare.

Degetele mânuiesc pensele, monteaza, masoara, ochii privesc prin lupa legaturile vertebrelor, vasele de sânge, capetele nervilor, printre zecile de fire, tuburi si perfuzii. Afara, gândurile parinților ca niste flash-uri lovind pereții coridorului: va reusi, nu-i asa? Ce va fi dupa? Gânduri puse în balanța speranței pentru viața propriului copil. Dar intervenția istovitoare a fost o reusita totala, iar privirea doctorului Burnei, unul dintre marii profesionisti ai chirurgiei, medic cu sute si sute de ore de operații salvatoare, se acopera nițel cu un abur, ca o parere, în secunda în care iese din sala si le spune: „Gata, oameni buni, e perfect!“.

Si pentru el si pentru ei a fost o zi grea. Dar acum s-a terminat si oboseala groaznica din umeri si din spatele aplecat ore lungi deasupra mesei, dispare ca luata cu mâna. Caci viața unui pui de om conteaza infinit mai mult. Cei doi soți si-au mutat apoi viețile ravasite în rezerva ATI, numarând iarasi orele tacute, fara durata, în asteptarea unui semn ca totul e bine. Ilincai i-a fost indusa o usoara coma din care a fost trezita încet-încet, iar la cinci zile dupa operație, s-a ridicat în picioare, nițel ezitanta si cam plângacioasa din pricina atâtor tuburi, drenuri si fire, dar a pasit ferm, a stat dreapta si a pornit sa mearga cu mama de o mâna si cu jucaria preferata de cealalta. De bucurie, parinții nu au mai stiut ce sa zica. Au lasat doar câteva lacrimi de bucurie sa cada peste obrajii trasi de oboseala.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate