Nu m-am ingrasat, doar sunt balonata!

Balonare

Balonarea este un simptom, o senzatie subiectiva de umflare abdominala care poate aparea in diverse contexte, rareori ca expresie a unei boli propriu-zise. Aceasta senzatie genereaza un disconfort persistent si uneori intens, afectand activitatile zilnice ale persoanei in cauza si ajungand sa dauneze calitatii vietii. Uneori balonarea se asociaza cu satietatea precoce si/sau greata.

Cand un pacient se plange de balonare, medicul trebuie in primul rand sa evalueze clinic, obiectiv, simptomele si, in functie de acestea, sa recomande investigatii mai amanuntite.

In cazurile, de altfel frecvente, in care balonarea nu este rezultatul unei patologii „morfologice“, ea se inscrie in randul sindroamelor digestive functionale daca indeplineste criteriile de timp: adica se manifesta timp de trei zile, lunar, in trei luni consecutive.

Balonarea functionala singura sau ca parte a altor sindroame digestive functionale (sindromul intestinului iritabil, dispepsia functionala, constipatia functionala, aerofagia sau eructatiile functionale) necesita masuri igieno-dietetice. In acest sens trebuie sa adopti un stil de viata sanatos – ritm de munca alternat cu respectarea perioadelor de relaxare, activitati fizice si regim alimentar.

Cauzele balonarii

Exista cateva situatii speciale care pot duce la balonare si care necesita particularitati de regim alimentar.

La persoanele care au trecut de varsta maturitatii, dar in unele cazuri si mai devreme, se poate instala intoleranta la lactoza din laptele dulce, printr-un deficit enzimatic progresiv, care se manifesta frecvent si prin flatulenta.

Prin urmare, acesta trebuie evitat si inlocuit cu produse de lapte fermentat: iaurt, chefir, sana, lapte batut, branzeturi fermentate. Aceste alimente sunt bune in perioadele de tratament antibiotic si dupa acesta, refacand flora intestinala si evitand dismicrobismul (popularea cu microorganisme improprii).

Persoanele cu diskinezii biliare (tulburari de motilitate ale colecistului) trebuie sa evite grasimile animale, smantana, maioneza, galbenusul, fructele seci (nuci, seminte, arahide, migdale etc.), tocaturile (mici, chiftele, sarmale – prepara-le din carne slaba), prajelile, rantasurile, uleiul in general si refolosirea lui in special. Nu sunt recomandate nici branzeturile grase (cascaval, branza topita), mezelurile, conservele.

Persoanele cu aerofagie, plenitudine postprandiala (balonare imediat dupa masa) si eructatii (ragaieli) trebuie sa evite alimentele care relaxeaza sfincterul cardial: grasimi, ciocolata, cafea, bauturi acidulate.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate