Nepretuitele mirodenii

Imagineaza-ti un orez cu lapte fara scortisoara sau o crema de lapte fara vanilie… Imposibil, nu? Desi au valoare nutritiva scazuta, mirodeniile se folosesc cu masura. Chiar si in cantitati foarte mici, ele stimuleaza apetitul, accentueaza gustul alimentelor si, mai ales, ii delecteaza pe gurmanzi.

Mai mult sau mai putin cunoscute…

Cardamon

Este puternic parfumat si intepator. Se foloseste atat la preparatele curry cu orez, cat si la deserturi cremoase si budinci.

Scortisoara

Are o aroma calda si dulce, cu iz de lemn parfumat. Se foloseste cel mai adesea la dulciuri.

Chimen

Este un condiment care da o savoare speciala, usor amaruie, rosiilor, carnii de miel si legumelor.

Fenicul

Are o aroma calda, cu un iz de anason. Merge de minune la preparate cu peste si ciuperci. Semintele de fenicul glasate in zahar se pot consuma dupa masa, pentru a ajuta digestia.

Garam masala

Este un amestec de condimente (ele variaza) fin macinate, cel mai adesea fiind compus din cuisoare, scortisoara, cardamom, piper, chimen si seminte de coriandru. Adauga o aroma calda oricarui preparat.

Ghimbir macinat

Picant si usor sec. Se foloseste pentru a condimenta carnea de pui si pestele; de asemenea, in produsele de patiserie.

Pasta Harissa

Este un amestec omogen de ardei iute, usturoi, ulei de masline, piper si sare. Se foloseste ca marinata sau la condimentarea supelor sau altor preparate (de exemplu, cus – cus sau tagine).

Sofranul

Are un gust usor amar, cu iz de mucegai, insa da o culoare frumoasa, galbena. Se foloseste doar in cantitati foarte mici, pentru a obtine un gust foarte fin.

Nucsoara

Macinata, da o aroma deosebit de placuta umpluturii din carne tocata, piureului de cartofi, pateului.

Ienibaharul

Se foloseste, cel mai adesea alaturi de piperul boabe, la mancarurile de varza, la muraturi etc.

Cat mai multa aroma…

  • Nemacinate, condimentele isi pastreaza mai bine aroma decat cele macinate. De aceea, este bine sa le cumparati intregi si sa le macinati intr-o rasnita mica sau intr-o piulita doar in momentul cand le folositi.
     
  • Nu pastrati condimentele mai mult de un an, caci intre timp isi pierd din aroma. Ca atare, cumparati intotdeauna cantitati mici.
     
  • Aroma condimentelor este mai puternica atunci cand sunt macinate foarte uscate. Incingeti o tigaie cu baza dubla si prajiti condimentele timp de cateva minute, la foc foarte mic, amestecand incontinuu pana cand boabele incep sa sara ori sa miroasa puternic, dar sa nu se arda.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente