Menta

M

Menta

Mentha spicata

Menta este inrudita cu busuiocul, ambele apartinand familiei lamiaceae (familia mentei). Este o planta de origine mediteraneana, dar s-a adaptat foarte bine la diverse zone si conditii pedo-climatice. Exista mai multe soiuri de menta, dar diferentele dintre ele nu sunt majore.

Aroma si gustul mentei sunt unele de referinta – pur si simplu, mentolate.

Ceea ce se foloseste de la menta sunt frunzele. In mod exceptional, este preferabil ca frunzele de menta sa fie uscate: aroma lor este atat de puternica incat nu strica sa se mai diminueze putin. Planta se poate recolta oricand pe parcursul perioadei de vegetatie. Pentru uscare, planta se leaga in manunchiuri si de agata in locuri calde, uscate si intunecate.

Utilizari
Chiar daca este cunoscuta, in principal, ca planta medicinala, menta poate fi utilizata si in bucatarie.

Pentru calitatile sale racoritoare, menta este folosita in Orientul Mijlociu (Turcia, Liban, Israel) alaturi de carnea de miel, la kebab. De asemenea, in aceste tari se obisnuieste aromarea iaurtului cu menta.

Se pot prepara sosuri cu menta pentru mancarurile de carne.

Se poate folosi la dulciuri – nu numai la cele preparate industrial, ca bomboanele, dar si la cele preparate in casa: creme, inghetata, cocktail-uri. Ceaiul de menta poate fi o bautura delicioasa, chiar daca nu este folosit in scop terapeutic.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor