Marar

M

Marar

Anethum graveolens

Mararul apartine familiei de plante apiaceae (familia patrunjelului). Este o planta anuala, cu frunze filiforme si cu inflorescente sun forma de umbrela. Este originar din Asia Centrala dar, fiind o planta nepretentioasa, s-a adaptat foarte bine in multe zone ale lumii, inclusiv la noi.

De la marar se folosesc atat frunzele, fructele, numite impropriu seminte, si, uneori tulpinile. Semintele uscate se pot pastra mult timp in recipiente bine inchise, la adapost de aer, lumina si umezeala. Frunzele si tulpinile se pot pastra uscate timp de cateva luni. Totusi, in stare uscata aroma si gustul sunt mai slabe, asa ca cel mai adesea sunt utilizate proaspete.

Utilizari
Mararul are o aroma vag inrudita cu chimenului si anasonului, dar foarte specifica. Prezenta lui in mancare va fi imediat identificata, dand specificitate mancarii respective.

Frunzele, de preferinta verzi, se pot adauga la salate, in special la salata de varza alba, sau la orice salata care nu are o alta aroma specifica. Se pot folosi ca zarzavat – intr-o pondere cantitativa insemnata – in tocane cu carne sau ciuperci. Se poate adauga la mancarurile scazute de fasole, cartofi, linte, mazare.

De asemenea, frunzele pot fi folosite la prepararea otetului aromat sau pot insoti pestele.

Tulpinile uscate impreuna cu inflorescentele dau aroma muraturilor si marinatelor.

Semintele uscate, asemenatoare cu cele de chimen, le pot inlocui pe acestea la produsele de patiserie gen saratele.

In bucataria de inspiratie germana, mararul – fie frunze, fie seminte – este prezent deseori in supe.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor