Mananca sanatos, dar ce?!

Fără categorie

Stim ca hrana are o influenta directa asupra sanatatii, dar stim ce mancam?

Diversitatea ofertei de produse alimentare, proliferarea fenomenului contrafacerii, "epidemiile" de toxiinfectii alimentare ne-au bulversat. La toate acestea se adauga si informatiile incomplete sau chiar lipsa de informatie despre alimentele pe care le consumam.

Mai mult decat o eticheta

Tranzitia spre economia de piata ne-a gasit nepregatiti pentru a face fata avalansei de preparate alimentare sintetice sau cu adaosuri masive de aditivi. Un prim element care ne induce in eroare cand cumparam un produs alimentar e eticheta. De multe ori, aceasta poate masca adevarata natura a produsului. De aceea, e bine sa stim ca etichetarea moderna presupune o informare corecta si completa a consumatorului, o atentie deosebita acordandu-se informatiilor de ordin nutritional.

Astfel, eticheta pentru produse alimentare trebuie sa includa:

  • Denumirea produsului
  • Lista ingredientelor (materii prime si auxiliare, inclusiv aditivii incorporati)
  • Continutul/greutatea neta
  • Elementele de identificare a lotului si data fabricatiei
  • Declararea valorii nutritive – mai intai, valoarea energetica (exprimata in kcal sau kj) si cantitatea de protide, glucide si lipide (exprimata in g la 100 g de produs) si apoi valoarea biologica, exprimata prin cantitatea fiecarei vitamine sau element mineral
  • Termenul-limita de consum
  • Numele si adresa producatorului
  • Tara de origine.

Cate E-uri consumam zilnic?

O problema importanta o reprezinta substantele incorporate sau aditivii alimentari, care fac parte din compozitia alimentelor prelucrate industrial. Aditivii alimentari sunt substante chimice care se adauga in timpul prelucrarii alimentelor, pentru a prelungi durata de pastrare a acestora sau pentru a le imbunatati gustul, culoarea, mirosul, consistenta.

In societatea moderna, producerea de alimente fara aditivi este imposibila pentru ca, in conditii de transport si depozitare indelungata, nici un aliment nu ar putea rezista. Din nefericire, consumatorii nu sunt suficient de bine informati cu privire la efectele pe care acesti aditivi le genereaza in timp.

Aditivii alimentari (cunoscuti si sub denumirea generica de E-uri) au intrat in sfera de interes a opiniei publice din cauza toxicitatii lor si a efectelor nefaste pe care le au pe termen lung asupra sanatatii.

Cercetarile din ultimii ani arata ca E-urile sunt nocive, ele fiind responsabile de numeroase afectiuni: tulburari neuro-psihice, cefalee, spasme cerebrale, spasme musculare, depresie, greturi, oboseala, iritabilitate, tulburari de vedere, scaderea auzului, tulburari de memorie, dureri articulare, obezitate, cancer, diabet, boala Alzheimer, limfoame, malformatii.

Efectele negative ale aditivilor sunt puse pe seama faptului ca organismul uman nu le recunoaste si nu le accepta. Mecanismele fiziologice sunt "antrenate" sa recunoasca si sa metabolizeze numai ce este aliment natural. De aceea, organismul "se revolta" la impactul cu acesti aditivi.

E-urile sunt prezente in mai toate produsele alimentare: preparate din carne, branzeturi, lactate, conserve de carne, conserve de legume, dulceturi, dulciuri, bauturi racoritoare etc. Prezentam in tabelul din pagina alaturata cateva dintre cele mai nocive E-uri si efectele lor asupra organismului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din