Suplă şi energică cu dieta de 5 zile !

BIL

Afla cum o mica schimbare in alimentatia ta iti poate dubla energia in numai cinci zile. Incearca dieta noastra si intr-o luna vei slabi cu peste zece kilograme!

Regulile dietei! Fii activa!

Cu cat esti intr-o forma mai buna, cu atat inima si plamanii tai vor putea trimite mai mult oxigen in organism. Asadar, propune-ti sa faci in fiecare zi exercitii cardio, program intensiv.

Mananca doua mese cu indice glicemic scazut

Dupa ingerare, multe dintre mancarurile pe baza de carbohidrati (cele intens prelucrate si rafinate precum: painea, pastele fainoase, orezul, cerealele, prajiturile, biscuitii) se descompun foarte repede, ducand la cresterea brusca a nivelului de zahar din sange.

Aceasta crestere este urmata insa de o scadere rapida a tonusului si, intre altele, de instalarea senzatiei de oboseala, care, se intelege, ne afecteaza puterea de concentrare, mai ales la serviciu.

Studiile arata ca trecerea de la astfel de alimente cu indice glicemic crescut la cele cu indice glicemic scazut (cereale integrale, paine de secara, orez basmati, fasole, boabe de leguminoase si alte legume proaspete) este un mod excelent de a creste nivelul de energie din organism. Acestea sunt mult mai bogate in vitamine si minerale, esentiale pentru cresterea tonusului, si asigura o eliberare mai lenta si constanta, pe parcursul intregii zile, a energiei.

Renunta la grasimi

Grasimea contine mai mult de jumatate din cantitatea de energie oferita de proteine sau carbohidrati. De aceea, pare logic ca o dieta bogata in grasimi sa creasca puternic nivelul de energie a organismului. Cercetarile arata insa ca lucrurile nu stau chiar asa, ba dimpotriva. Explicatia? O alimentatie bogata in grasimi inhiba capacitatea organismului de a le arde, rezultatul fiind o senzatie de apatie, de moleseala.

Gusta, nu te ghiftui!

Distribuie-ti bine caloriile intre cele trei mese (mic dejun, pranz, cina). Un mic dejun frugal, un pranz pe fuga si o masa de seara consistenta reprezinta metoda sigura de a obtine cel mai mic nivel de energie.

In schimb, incearca sa adaugi in alimentatia ta doua gustari – una dimineata si alta dupa-amiaza – si pastreaza nivelul de calorii asimilate, reducand cantitatea de mancare la celelalte trei mese. Acest miniplan va face minuni pentru tonusul tau fizic, pentru ca ii ofera organismului energia atunci cand are nevoie de ea, prevenind marile pauze intre mese, care, de obicei, conduc la supraalimentare.

Stocuri de vitamina C si fier

Vitamina C ajuta la producerea carnitinei, o molecula care faciliteaza arderea grasimilor in organism, acesta transformandu-le in energie. Vitamina C este importanta si pentru asimilarea fierului de catre organism.

In cazul in care esti apatica, obosita fara motiv si nu te poti concentra, s-ar putea sa ai carente de fier. Daca vei incepe sa mananci mai multe alimente bogate in fier, vei simti cum nivelul tau de energie va creste brusc, pentru ca aportul de fier are acest efect, el fiind esential pentru transportarea oxigenului in organism. Fara oxigen nu se poate crea energie.

Pentru a mari capacitatea organismului de a asimila fierul, poate ca n-ar strica sa mananci, la aceeasi masa, atat alimente bogate in vitamina C, cat si din cele cu mult fier. Ce spui de combinatia suc de portocale si cereale?

Bea doi litri de apa pe zi!

Ceaiul, cafeaua si alcoolul nu numai ca te impiedica sa dormi si iti “fura” din energie, dar te si deshidrateaza. Aceasta forma de pierdere a lichidelor din organism reduce volumul sangelui si capacitatea de a transporta elementele esentiale pentru un nivel crescut de energie: zaharul din sange (glucoza), fierul, oxigenul.

Ca atare, bea cel putin opt pahare cu apa pe zi si doua pahare cu suc natural de fructe sau legume. Ignora ceaiul si cafeaua. Daca nu poti sa renunti de tot la cafea, macar limiteaza-te la o ceasca pe zi.

Cat despre alcool, nici macar nu te atinge de el in primele cinci zile ale dietei. Vei dormi mai bine, ficatul tau va avea sansa sa “intinereasca”, va creste capacitatea organismului de a absorbi vitaminele si mineralele importante, vei scapa de caloriile “goale” si nu vei mai fi atat de deshidratata.

Plan de dieta in grup

Ca sa iti fie mai usor sa respecti planul nostru de crestere a energiei, incepe-l odata cu prietenele tale. Tine un jurnal si, impreuna, verificati rezultatele obtinute.

Plan de energizare in cinci zile

  Luni Marti
Mic dejun Salata de fructe proaspete, cu topping de iaurt fara grasime, un strop de miere si o lingurita de seminte de floarea-soarelui

Un pahar cu suc de portocale, grepfrut sau afineO felie de paine integrala cu unt de arahide, o banana si miere

SAU

Un bol de cereale cu feliute de capsuni

Un pahar cu suc de portocale Gustare Fursecuri din faina integrala cu felii de capsuni deasupra Un iaurt fara grasimi, alaturi de felii de kiwi, zmeura sau grepfrut Pranz Lipie umpluta cu humus, salata verde, ardei gras, spanac si rosii

1 mar Supa de linte cu o chilfa din faina integrala (graham)

SAU

Fasole la cuptor, cu paine integrala prajita

1 portocala mare Gustare 6 caise deshidratate O felie de prajitura cu struguri (fructe) Cina Omleta cu somon servita cu paine integrala si o salata de castraveti si rosii, asezonata cu otet balsamic sau o vinegreta slaba

Sorbet de fructe proaspeteTelina, rosii mici, ciuperci, seminte de chimen, dovlecei, ceapa si cartofi dulci – in cantitatea dorita – calite usor, cu putina sunca sau bacon

Pere coapte, taiate jumatati si servite cu o portie de inghetata fara grasimi

Miercuri Joi Vineri
Mic dejun Musli cu iaurt fara grasimi, cu felii de banana si/sau afine

Un pahar cu suc proaspat de portocale/grepfrut sau struguriOu (ochi) cu rosii la gratar si doua felii de paine integrala

Un pahar cu suc proaspat de portocale/grepfrut sau afineUn bol mare cu fulgi de ovaz si un mar copt acoperite cu lapte (lasa amestecul peste noapte, in frigider, la inmuiat). Dimineata adauga cateva dintre fructele tale preferate, cum ar fi kiwi, mango, zmeura, afine, mure. Toarna deasupra putin iaurt fara grasimi si pune si cateva alune.

Un pahar cu suc proaspat de portocale/grepfrut sau afineGustare1 mar mare si un pumn de alune sau de nuci1 banana mare O para mare si un pumn de alune sau de nuci Pranz 2 felii de paine de secara cu spanac, salata verde, felii de pere si cateva nuci

1 banana, Un bol de grau zdrobit si inmuiat in apa timp de 30 minute, amestecat apoi cu cu busuioc proaspat, tocat, telina taiata marunt, castravete, sunca taiata cubulete, rosii si suc de lamaie

Varianta

O selectie de “boabe” (fasole verde, uscata, linte) amestecate cu ton maruntit, castravete, rosii cubulete, coriandru maruntit, o lingurita de otet balsamic si piper negru proaspat macinat

Un pahar cu suc proaspat de piersici sau nectarineGustareUn suc proaspat de fructeO briosa din ovaz sau faina integrala, cu putina frisca slaba ori cu struguriMorcovi, telina sau ardei taiate fasii si puse in felii de sunca prajitaCinaO portie potrivita de carne slaba cu ardei taiati cubulete si morcov la gratar, servita cu tortilla, in loc de orez, si cu pasta de avocado; ca desert, o spuma de fructe fara grasimi

Mango feliat, cu frunze de menta proaspataLasagne cu legume si salata.

Kebap (cald) din fructe: bucati de caise, mango, portocala si ananas infipte pe o frigaruie, lasate putin pe gratar si apoi stropite cu miere si servite cu o portie de inghetata sau iaurtCarne de pui sau de vita, usor rumenita.

Un bol cu capsuni proaspete si topping de sirop de fructe

Pranzul, cea mai dificila masa a zilei

In timpul zilei nu reusim intotdeauna sa respectam orarul de masa, sa mancam chiar ce trebuie, sa calculam toate caloriile si proteinele pe care ar trebui ori nu sa le asimilam.

Siesta la altii…
Francezii si portughezii au pauze de pranz care tin si doua ore. In schimb, germanii se multumesc cu mancaruri mai usoare, asa incat isi pot relua cat mai repede munca…

Italienii isi umplu stomacul cu spaghete la fiecare pranz si au nevoie de un somn odihnitor dupa o masa atat de bogata in carbohidrati… Spaniolii au tendinta sa faca din pranz masa cea mai bogata din zi, avand si ei nevoie de o siesta prelungita.

In America Latina, la ora pranzului, planul tau de dieta ar fi dat peste cap. Mai multi carbohidrati decat cele din felurile lor de mancare (fasole si tortilla) sunt greu de gasit la o singura masa!

In Marea Britanie si Irlanda, mesele de pranz difera cumva (nu sunt neaparat si sanatoase): sandvisuri mari, supe etc., servite prin puburi, fast food-uri. Desi nu au traditia siestei, nici britanicii nu stau prea bine la capitolul “nivel de energie dupa masa de pranz”, insa au invatat sa munceasca si toropiti de atata mancare…

Japonezii mananca peste si fructe de mare; de aceea, la ei nici nu exista notiunea de “siesta”.

Regleaza-ti nivelul de energie

Mancarurile pe baza de proteine (carnea de pui si de vita, pestele, fructele de mare si ouale) stimuleaza niste substante chimice din creier numite catecolamine, care iti revitalizeaza organismul.

Aceste alimente te ajuta sa gandesti mai clar, sa ai mai multa energie, sa iei mai usor decizii. Excesul de amidon, pe de alta parte, stimuleaza anumite substante din creier, care au un efect sedativ asupra organismului. Printre mancarurile bogate in amidon se numara pastele fainoase, painea, orezul si cartofii.

Asadar, pe langa produsele bogate in proteine, completeaza-ti masa de pranz cu multe legume – de preferinta, gatite cat mai putin (la gratar sau fierte inabusit). Chiar si la masa de pranz, evita sa mananci grasimi in exces: branza, unt, margarina, preparate prajite, sosuri cremoase si grele ori smantana.

Autor: Valentina Vuxanovici

 

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta