Limbajul gastronomic

Cuvintele din cartea de bucate iti suna ciudat? Nu stii ce sa faci daca trebuie sa coci orb un aluat? Citeste articolul si termenii culinari nu vor mai fi un secret pentru tine.

Daca in reteta se cere…
RANTAS Acesta reprezinta baza pentru majoritatea sosurilor calde. Cantareste cantitati egale de unt si faina integrala.

Pune untul intr-un vas aflat pe foc si adauga faina de indata ce untul s-a topit. Amesteca incontinuu si atunci cand incepe sa faca basici, adauga putin lichid. Continua sa amesteci pana obtii o pasta omogena, fara cocoloase.

FIERBERE LA BAIN-MARIE Pune vasul in care se afla preparatul intr-unul mai mare si plin cu apa fierbinte si da la cuptor.

SOTARE Rumeneste alimentele rapid intr-un vas in care ai pus o cantitate mica de unt sau de ulei.

INABUSIRE Prajeste ceapa la foc mic in unt, ulei si putina apa, pana cand se inmoaie si devine sticloasa.

RUMENIRE Pentru ca alimentele sa-si pastreze suculenta si sa capete o culoare maronie, inainte de a le coace la cuptor sau de a le fierbe inabusit, prajeste-le rapid la foc mare.

FIERBERE IN APA Pune alimentele la fiert intr-un vas cu lichid care fierbe la foc mic, asa cum procedezi pentru ochiurile romanesti (se poate folosi apa sau lapte).

INMUIAT LA ABURI Intr-un vas cu apa fierbinte, adauga frunze fragede si "plimba-le" cu o lingura de lemn de jur imprejurul vasului pana cand se oparesc si se inmoaie. In acest fel se prepara frunzele de spanac si cele de salata.

LASA SA SE ODIHNEASCA aluatul, circa 20 de minute dupa ce l-ai framantat. Este nevoie sa procedezi in acest fel pentru ca aluatul sa-si piarda din elasticitate si sa-si pastreze dimensiunea dupa ce a fost intins in foaie si pus in forma. Friptura devine mai suculenta si mai frageda daca se odihneste cca 20 de minute inainte de a fi portionata.

A FACE LOC LA MIJLOC. In faina pusa intr-un vas, fa o adancitura, pentru a pune ingredientele lichide: drojdie diluata, oua, lapte.

Consistenta optima
(sau cand trebuie sa te opresti din frecat albusurile)

Albusuri batute pe jumatate Acestea trebuie sa-si mentina forma, dar spuma e inca umeda – deci, este lucioasa si moale si se leagana pe tel atunci cand acesta e miscat. Acum e momentul potrivit ca sa incepi adaugarea zaharului.

Albusuri batute spuma Aspectul trebuie sa fie de spuma tare, opaca si care ramane pe tel. De indata ce a atins aceasta consistenta, opreste mixerul; altfel, amestecul va deveni granulat. Nu uita sa parfumezi cu esenta de vanilie.

Imbraca lingura Consistenta necesara a anumitor creme, gemuri, paste o poti verifica cu ajutorul lingurii de lemn cu care amesteci. Trece-ti degetul pe dosul ei: daca urma nu se acopera imediat, ci ramane curata, inseamna ca este gata.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente