Lamaie

L

Lamaie

Citrus limon

Lamaia este fructul lamaiului, un arbore din familia rutaceae (familia citricelor). Arborii cresc in zonele tropicale, subtropicale, mediteraneene. La noi se cultiva ca arbori ornamentali, in ghiveci si infloresc tot timpul anului. Florile sun deosebit de parfumate.

Fructele sunt cele folosite. Coaja lor galbena este foarte aromata si are gust amarui. Cu cat este mai bine evitat stratul alb al cojii, cu atat mai bine se va evita gustul amar. De obicei, coaja de lamaie se rade pe o razatoare fina si se pastreaza pentru putin timp cu zahar si putin alcool. Este preferabil sa se folosesca imediat ce a fost rasa.

Sucul de lamaie este foarte acru, cu un continut minim de zahar; aroma sa este certa, dar este mai slaba decat cea a cojii.

Utilizari
Coaja rasa de lamaie se adauga la dulciuri si produse de patiserie, atat in aluaturi cat si in umpluturi (ex.: placinta cu branza dulce, cozonac), dar in cantitati mici, aroma ei fiind foarte puternica. Se combina placut cu alte arome, in special cu vanilia.

Sucul de lamaie poate fi folosit pentru acritul oricarui fel de mancare, ca alternativa a otetului – mult mai putin sanatos – sau a borsului. Este aproape nelipsit de langa peste. Pentru gustul sau acid este folosit la maioneza si diverse alte sosuri.

In cofetarie exista multe retete de prajituri cu crema de lamaie apreciate pentru gustul lor racoritor. Si, nu in ultimul rand, gustul proaspat si racoritor al sucului de lamaie este apreciat in inghetata si bauturi racoritoare si cocktailuri.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor