Ketchup

Termen de valabilitate:
2 ani, fiert dupa imbuteliere; 3 luni, pastrat in frigider

Ingrediente pentru aprox. 1l :

  • 2kg gogosari
  • 500g ceapa, curatata de coaja
  • 250g mere, taiate bucati, curatate de miez
  • 2-3 ardei iuti, curatati de seminte, taiati felii (optional)
  • 1,5l apa
  • 750ml otet de vin alb ori otet de mere
  • 150g zahar
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura amidon, diluat cu putin otet

Pentru legatura de verdeata

  • 1 fir de tarhon
  • 2 fire de menta, 2 fire de cimbru, 2 fire de patrunjel si 2 fire de salvie
  • 2 fasii de coaja de lamaie

Pentru saculetul cu condimente

  • 1 lingura seminte de coriandru
  • 1 lingura piper boabe
  • 1 lingurita cuisoare

Mod de preparare:

  1. Coaceti si curatati gogosarii de coaja. Clatiti-i si curatati-i de seminte si cotoare.
  2. Puneti gogosarii, merele, ceapa si ardeiul iute intr-un tocator electric si maruntiti.
  3. Puneti amestecul obtinut intr-un vas emailat, adaugati legatura de verdeata, saculetul de condimente si apa. Aduceti la punctul de fierbere si inabusiti timp de 25 de minute. Lasati sa se raceasca.
  4. Indepartati legatura de verdeata si saculetul cu condimente si pasati amestecul. Puneti piureul rezultat intr-o cratita curata. Adaugati otetul, zaharul si sarea. Aduceti la punctul de fierbere, amestecand pentru a dizolva zaharul si fierbeti la foc mic timp de 1-1 1/2 ore, pana ce cantitatea scade la jumatate.
  5. Diluati amidonul cu putin otet, adaugati in sos si fierbeti 1-2 minute. Turnati in borcane fierbinti sterilizate si sigilati. Fierbeti dupa procedeul descris la Sterilizarea conservelor (in bain-marie), verificati si ceruiti dopurile. Produsul se poate consuma imediat.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sosuri reci, pe baza de ulei