Isop

I

Isop

Hyssopus officinalis

Isopul este un arbust de origine mediteraneana, din familia Lamiaceae (familia mentei). Creste pana la o inaltime de 50 – 60 cm, iar florile de culoare albastra, rosie sau alba sunt dispuse de-a lungul tulpinilor, ca la menta sau ca la busuioc.

Se folosesc toate partile aeriene ale plantei: tulpina, frunze, flori.

Florile se recolteaza la maturitate si se pastreaza uscate, ferite de lumina si umezeala. In mod similar se procedeaza cu frunzele. Frunzele de isop au un gust amarui, usor mentolat. Spre deosebire de flori care isi pierd aroma in cateva zile, frunzele pot fi pastrate chiar si un an.

Utilizari
Isopul poate fi utilizat la prepararea unor mancaruri simple, ca supa de cartofi sau de fasole, precum si a unor mancaruri grase. Avand o aroma destul de slaba – care slabeste si mai mult prin uscare – se combina cu alte ierburi la fel de slabe. Frunzele verzi se pot adauga la salate, alaturi sau in loc de busuioc.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor