Invitatie la ceai

Are un gust rafinat si arome variate, care satisfac toate pretentiile. Invioreaza, aidoma cafelei. Sau linisteste, asemeni unei meditatii zen. Are proprietati curative si iti prelungeste viata. Este vorba despre ceai…

In tarile din Asia, ceaiul reprezinta insasi arta de a trai. In timpul Chinei imperiale, ceaiul era considerat indispensabil oricarei ceremonii. In timpul celei de casatorie, de exemplu, ceaiul simboliza viata lunga si fidelitate conjugala, intrucat arborii de ceai traiesc multe sute de ani.

Legenda ceaiului
Ceaiul se prepara din frunzele asa-numitului arbore de ceai. Legendele ii plaseaza originea intr-un timp foarte indepartat, in China.

Una dintre ele spune ca, intr-o zi calduroasa, imparatul chinez Shen Nong s-a asezat la umbra unui arbust pentru a se proteja de soare si si-a incalzit o ceasca cu apa, pentru a-si potoli setea. (Locuitorii zonelor asiatice obisnuiesc sa bea apa calda, nu rece, ca remediu impotriva deshidratarii).

Cateva frunze din copac i-au cazut in cana cu apa si astfel s-a nascut… ceaiul. Bineinteles ca imparatului i-a placut foarte mult gustul noii bauturi si l-a impus supusilor. In timpul dinastiei Song, pe la anul 1000, frunzele de ceai erau transformate in pudra, adaugata in apa fierbinte, si amestecata cu un accesoriu special, din bambus.

Cateva secole mai tarziu, sub dinastia Ming, ceaiul si-a regasit forma actuala. Acum frunzele sunt uscate si gata de a fi infuzate in apa fierbinte. Ceaiul a intrat in Japonia secolului al VII-lea datorita calugarilor budisti, care aduceau semintele sau plantele din China. Dezvoltarea culturilor de ceai pentru consum s-a facut noua secole mai tarziu.

Ceremonia ceaiului
In secolul al XV-lea, a aparut ceremonia ceaiului, intr-un ritual special, care se pastreaza si astazi in anumite parti ale globului. Englezii au adus ceaiul in India in 1834, si in Insula Ceylon in 1857. Apoi, ceaiul a depasit granitele Asiei, pentru a fi cultivat in Africa si America de Sud. Dupa modul de fabricatie, ceaiul este clasat dupa un cod de culori: alb, verde, negru, rosu, fiecare cu proprietatile si aroma specifice.

Stiai ca?
– Ceaiul are efect diuretic, ajuta la eliminarea toxinelor si favorizeaza digestia.
– Combate imbatranirea, cu ajutorul flavonoidelor continute in frunze. Acestea sunt substante antioxidante de patru ori mai puternice decat vitamina C.
– Contine o enzima esentiala, care permite reducerea riscului de cancer urinar sau digestiv.
– Calmeaza durerile de cap, favorizeaza circulatia sangelui si activeaza sistemul cardiovascular.
– Are un bogat con_inut in flor, care fortifica smaltul dentar si previne formarea cariilor.

Pentru cunoscatori…
Ceaiul alb
Este cea mai sanatoasa bautura din lume. Este cultivat doar in anumite provincii din China si preparat din muguri sau frunze tinere.
Despre ceaiul alb, se spune ca are calitati extraordinare: puternic antioxidant, studii recente subliniind capacitatea sa de reducere a celulelor cancerigene.

Ceaiul negru
Contine o cantitate mare de teina. Frunzele sunt marunte si au un gust foarte puternic. Este un ceai recomandat la micul dejun, pentru energia pe care o asigura organismului.

Ceaiul verde
Este preparat din frunze nefermentate, uscate prin evaporare. Ceaiul verde pastreaza calitatile frunzei verzi si contine foarte multe vitamine. Datorita calitatilor sale, e folosit nu doar ca o bautura excelenta, ci si ca ingredient la fabricarea produselor cosmetice, farmaceutice.

Ceaiul semifermentat (oolong)
Ceaiul semifermentat are o concentratie slaba in teina: calmeaza, usureaza digestia, hidrateaza si ajuta la slabit. Obtinerea acestui ceai se face aproape integral manual.

Ceaiul rosu (rooibos)
Rooibos provine din Africa de Sud si nu contine deloc teina. Este insa foarte bogat in oligoelemnte si vitamina C. Se bea foarte rece sau fierbinte, este drenant, diuretic si un bun digestiv.

Foto: Nora Agapi

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente