Intoleranta alimentara sau alergie?

Iti apar niste eruptii suspecte pe piele ori de cate ori mananci mezeluri, ciocolata sau piersici? Laptele iti provoaca balonare si indigestie? S-ar putea ca anumite alimente sa nu-ti faca prea bine.

Intoleranta alimentara
CE ESTE. Intoleranta la un anumit aliment nu este legata de reactia sistemului imunitar al organismului, ci este cauzata de lipsa (transmisa genetic sau indusa de stres, boala) unei anumite substante (enzime) necesare digestiei.
 
CUM SE MANIFESTA. Intoleranta alimentara este un raspuns lent, de tipul unui proces inflamator cronic, la un aliment pe care il consumi in mod frecvent (spre deosebire de alergie, care este o reactie imediata si mult mai evidenta).

Uneori, simptomele intolerantei alimentare sunt vagi si includ o combinatie de probleme gastrointestinale (diaree, probleme de digestie, stari de voma sau lipsa poftei de mancare, colon iritabil), dar si agravarea unei eczeme sau a unei crize de astm, dureri de cap, oboseala si iritabilitate, chiar dureri articulare.

Intoleranta alimentara se confunda adesea cu alte probleme de sanatate si nu poate fi identificata si tratata decat cu ajutorul medicului.
 

ALIMENTE CARE POT PROVOCA INTOLERANTA DIGESTIVA

Cele mai des intalnite substante care determina intoleranta sunt lactoza (laptele de vaca) si glutenul (faina de grau), dar si soia, merele, carnea de porc sau de pui, ciupercile, unele substante naturale care se gasesc in fructe, legume, nuci si mirodenii, precum si aditivii alimentari (conservanti, coloranti, arome).

De exemplu, daca painea iti face rau, s-ar putea sa nu tolerezi oricare dintre ingredientele: faina de grau, conservanti, drojdie de bere sau agenti de afanare.

CAND APARE. Intoleranta alimentara poate aparea la orice varsta. Poate determina suferinte de scurta durata sau pentru toata viata.

Daca nu sunt diagnosticate la timp, intolerantele alimentare pot duce la aparitia ulterioara a unor probleme serioase de sanatate: de exemplu, un copil cu intoleranta (neluata in seama) la lapte poate dezvolta boala Crohn, la maturitate.
 

DIAGNOSTIC Singurul mod de a diagnostica o intoleranta alimentara este acela al eliminarii din alimentatie, intre sapte zile si trei saptamani, a tuturor alimentelor suspectate de a fi provocat simptomele si reintroducerea lor pe rand, in cantitati mici. Daca simptomele reapar, intoleranta este confirmata.

In cazul riscului unor reactii severe, reintroducerea alimentelor se face sub stricta supraveghere a unui medic. "Dieta eliminatorie" poate fi un proces indelungat si frustrant. Primele simptome ale intolerantei alimentare apar la consumul progresiv de aliment, spre deosebire de alergii, care se declanseaza chiar si la cele mai mici cantitati.

Gradul de intoleranta difera de la o persoana la alta si depinde de cantitatea ingerata, ceea ce face foarte dificila stabilirea acesteia. Singura exceptie de la regula este celiachia (intoleranta la gluten), care nu admite nici cea mai mica urma de substanta.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate