Inghetata de vanilie

Timp de preparare: 35 min., plus 8 ore de congelare

Ingrediente pentru 2 l de inghetata:

  • 16 galbenusuri
  • 300 g zahar tos
  • 2 batoane de vanilie, crestate pe lungime
  • 1,2 l lapte semidegresat
  • 600 ml frisca lichida

Mod de preparare:

1 – Intr-un vas larg si rezistent la caldura, frecati galbenusurile cu zaharul pana cand amestecul se deschide la culoare si apoi dati deoparte. Puneti laptele, frisca si batoanele de vanilie intr-un vas cu fundul dublu si incalziti treptat pana aproape de fierbere.

2 – Luati vasul de pe foc, acoperiti cu un capac si lasati sa infuzeze timp de 15 minute. Scoateti apoi batoanele de vanilie si turnati amestecul peste galbenusuri, amestecand bine. Puneti vasul la bain-marie si amestecati incontinuu circa 15 minute, pana ce compozitia se ingroasa si ramane pe lingura. Lasati sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

3 – Turnati compozitia intr-o forma rezistenta si dati la congelator. Dupa 2 ore, scoateti din congelator si bateti inghetata, pentru a distruge cristalele de gheata formate pe marginea vasului. Dati din nou la congelator si repetati procedeul la fiecare 2 ore, pana cand inghetata se solidifica complet.

IMPORTANT…

  • Daca vreti sa adaugati alcool in inghetata, nu folositi mai mult de 100 ml, pentru ca alcoolul nu ingheata si reteta va fi compromisa.
  • Daca adaugati fructe zemoase, inghetata va fi plina de cristale de apa. Folositi mai bine fructe deshidratate, inmuiate in alcool, care vor adauga arome placute inghetatei.
  • Cu cat frecati mai des inghetata pusa la congelator, cu atat va fi mai cremoasa; chiar daca la inceput inghetata se va decongela complet, nu va faceti griji, fiindca acest lucru nu dauneaza.
  • Daca gustati compozitia de inghetata in stare lichida s-ar putea sa vi se para prea dulce, insa dupa ce s-a intarit complet va fi tocmai buna.
  • In cazul in care vreti sa obtineti o inghetata mai dietetica, inlocuiti o parte din cantitatea de frisca cu lapte, dar inghetata nu va mai fi la fel de cremoasa.
  • Puteti pregati dinainte o cantitate de inghetata pe care sa o pastrati pentru servit cu alte deserturi calde, cum ar fi tarta tatin sau chiar tort de ciocolata.
  • Puteti servi inghetata stropita cu sos cald de ciocolata sau cu piure pasat de fructe rosii (coulis).

AROME IREZISTIBILE

Pornind de la reteta de baza, puteti incerca sa adaugati si alte ingrediente

CIOCOLATA
Tocati un baton de caramel, ciocolata cu caramel sau orice alta ciocolata va place si adaugati in compozitie, inainte de a se intari.

CARAMEL
Turnati in forma de spirala sirop de ciocolata sau de caramel cumparat de-a gata; acesta va da un aspect marmorat inghetatei.

FRUCTE ALCOOLIZATE
Inainte de a adauga fructe de sezon in compozitie, stropiti-le cu lichior de coacaze rosii sau alt lichior de fructe.

ALUNE, MIGDALE SI STAFIDE
Inainte de a le adauga, inmuiati stafidele in rom circa 30 minute. Puteti folosi si alune tocate sau migdale rumenite si tocate.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din inghetate