Indulcitorii artificiali… Cat de sanatosi?

Fără categorie

A renunta in totalitate la zahar este foarte greu dar si periculos. Majoritatea produselor din comert contin indulcitori artificiali, care sunt mult mai daunatori decat zaharul.

Zahar brun din trestie de zahar
Zahar alb, rafinat
Pastile de indulcitori artificiali
Indulcitor artificial pulbere
Miere de albine

Se stie ca un consum exagerat de zahar nu este deloc benefic organismului si poate duce la o serie de boli, cum ar fi diabetul.

Multa lume a inteles din aceste sfaturi date de medic ca cel mai bine ar fi sa nu mai consume zahar deloc, asa ca au inlocuit zaharul din alimentatie cu indulcitorii artificiali existenti pe piata in cele mai diverse forme.

Gasim la toate supermarketurile sticlute si borcanele cu indulcitori recomandati pentru ceaiuri si cafele sau chiar pentru gatit. Rar citim eticheta acestor produse sa aflam din ce substante sunt compuse!

Marea majoritate a acestor indulcitori contin substante periculoase pentru organism, multe dintre ele fiind trecute chiar pe "lista neagra" a substantelor cancerigene. Cel mai renumit indulcitor este zaharina. Aceasta este de 500 de ori mai dulce decat zaharul si este obtinuta din petrol.

Nu trebuie folosita in cantitati mari pentru ca este cancerigena – declanseaza cancer al aparatului genital, cancer de prostata si cancer al vezicii urinare. In Canada s-a interzis cu desavarsire consumul si comercializarea de zaharina.

Un alt indulcitor periculos pentru organismul uman este aspartamul. Acesta a fost descoperit in anul 1965, este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si este prezent in toate sucurile de tip light si intra in compozitia produselor de patiserie preambalate.

Aspartamul duce la tulburari de auz, stari de confuzie, stari de depresie sau chiar la porniri violente.

Acesulfam K este alt indulcitor care se gaseste in bomboane, biscuiti sau alte alimente dulci si este folosit pentru a potenta aromele.

Pentru a manca sanatos, dar si dulce, cel mai bine ar fi sa consumam miere si produse cu miere sau zahar brut. Acesta are culoarea bruna, este format din niste granule oarecum asemanatoare cu cele a zaharului obisnuit, cu forma neregulata si este mai lipicios.

Malitol sau sirop de malitol: este obtinut din porumb, este un indulcitor natural si este mai putin dulce decat zaharul. Apare si sub forma de E 965.
Xilitolul este la fel de dulce decat zaharul, este un indulcitor "bun"; este folosit in special la guma de mestecat si apare sub forma E 967.
Izomaltul se obtine din porumb, este un indulcitor natural, se foloseste foarte mult la ciocolata dietetica, apare sub forma de E 421 si are efect usor laxativ.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din