Incingeti gratarul!

Cum se aprinde gratarul

  • Puneti o cantitate de carbuni (de lemn) pe gratar si asezati printre ei pastile imbibate cu substanta inflamabila, pe care le aprindeti cu chibrituri speciale (mai lungi).
  • Daca va aflati la iarba verde sau in padure si nu dispuneti de aceste accesorii speciale, exista un alt mod clasic de a aprinde carbunii: adunati cateva crengute subtiri si surcele uscate, pe care le puneti incrucisat peste o bucata de hartie mototolita, iar deasupra asezati carbunii.
  • Puteti pune alimentele la fript atunci cand flacara se stinge, iar pe carbuni apare cenusa alba – mai exact, atunci cand ramane doar jarul.

Este bine sa stiti ca…

  • In zilele caniculare de vara, carnea se tine la frigider pana cand se pune pe gratar.
  • Este necesar sa va spalati pe maini inainte si dupa ce ati atins carnea cruda.
  • Nu se incepe frigerea carnii inainte de aparitia cenusii albe pe carbuni; carnea se frige la dogoarea jarului.
  • Friptura este patrunsa daca, atunci cand este intepata (cu o tepusa), sucul care se scurge este limpede.
  • Friptura la gratar nu se reincalzeste din nou tot pe gratar.

Pentru a evita accidentele…

  • Nu le permiteti copiilor mici sa se apropie de gratarul incins; nu lasati niciodata gratarul nesupravegheat.
  • Nu mutati din loc un gratar aprins.
  • Nu folositi orice fel de combustibil, ci spirt solid (se gaseste in supermagazine) si nu turnati nici un fel de substanta inflamabila pe gratarul aprins.
  • Daca aveti parul lung, strangeti-l la spate si legati-l cu o bentita.
  • Purtati un sort, pentru a va proteja hainele de grasimea care poate sari.
  • Este bine sa aveti intotdeauna la indemana o trusa de prim-ajutor.
  • Asigurati-va ca jarul este complet stins si ca s-a racit inainte de a strange si impacheta gratarul.

Timpul de frigere…

Depinde de distanta dintre gratarul metalic si carbuni, de temperatura ambianta, precum si de vant.
Totusi, retineti ca:

  • Pestele, taiat felii groase de 2-3 cm, se tine pe gratar timp de 10 minute pe fiecare parte.
  • Scrumbiile se frig cel mai bine infipte in tepuse, intercalate cu sferturi de lamai, timp de 3-4 minute pe fiecare parte.
  • Daca doriti o friptura in sange, lasati-o pe gratar doar cateva minute pe fiecare parte. La o apasare usoara, carnea este moale.
  • Friptura este potrivita daca la apasare carnea este elastica si, prin crestare, curge putin suc limpede.
  • Friptura bine patrunsa este tare si acoperita de zeama.
  • O transa de coaste de miel poate fi fripta pe un gratar cu capac – timpul de frigere este acelasi ca pentru coacerea la cuptor.

Marinarea ingredientelor

Pentru a fragezi carnea sau legumele pe care le frigeti pe gratar, folositi diverse marinate; cu cat stau mai mult timp la marinat, cu atat sunt mai fragede si mai gustoase.
Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente