Înălţarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii

La 40 de zile după Paşte, creştinii prăznuiesc Înălţarea Domnului. Sărbătoarea aminteşte de ridicarea la cer a Mântuitorului de pe Muntele Măslinilor, acolo unde, aflat în mijlocul Apostolilor Săi, le-a vorbit acestora despre cea de-a două pogorâre a Sa pe pământ.

Inaltarea Domnului

Dacă până la Înălțarea Domnului creștinii se salută cu formulele „Hristos a înviat!”, respectiv „Adevărat a înviat!”, în această zi salutul devine „Hristos s-a înălțat!”, „Adevărat s-a înălțat!”.

Semnificația sărbătorii de Înălțarea Domnului

Înălțarea la cer a lui Hristos a precedat pogorârea Sfântului Duh asupra creștinilor. Conform www.crestinortodox.ro, ridicarea la cer a Mântuitorului semnifică îndumnezeirea și transfigurarea firii omenești, fiind o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie. Altfel spus, semnifică momentul în care sufletul se desprinde de trup, îndreptându-se către o altă dimensiune, cea spirituală.

Prin înălțarea Sa, Mântuitorul îndeamnă omul să-I urmeze exemplul, făcându-l să înțeleagă că și el trebuie să atingă acea stare spirituală pe care a atins-o Hristos. Deși poate părea un fapt paradoxal, deși Mântuitorul stă de-a dreapta Tatălui, nu a părăsit lumea, ci însoțește fiecare om în drumul său spre înălțarea spirituală.

Tradiții de Înălțarea Domnului

În această zi, în anumite regiuni ale țării oamenii își pun la brâu frunze de nuc, întrucât se crede că și Mântuitorul a avut la El aceste frunze în drumul Său spre ceruri. În acest fel, oamenii cred că vor fi feriți de rele.

În alte zone ale țării, oamenii își pun la ferestre frunze de leuștean pentru a-și feri casele de duhurile malefice și își bat vitele cu leuștean, ca să fie sănătoase. Cu această ocazie, aceștia taie păr din cozile animalelor pe care îl îngroapă în furnicare făcându-și urarea să aibă atâtea animale în gospodărie câte furnici sunt în furnicar.

În alte părți, fetele și feciorii culeg frunze de alun sau paltin pe care le folosesc la vrăjile de dragoste sau ca plante de leac. Pentru a fi folosite ca plante tămăduitoare, acestea trebuie sfințite.

De asemenea, de Înălțare, femeile evită să împrumute sare sau să dea foc din case, existând credința că toată casa va vui și că vacile nu vor mai da lapte.

De Înălțarea Domnului, în majoritatea regiunilor țării gospodinele fac pregătiri asemănătoare celor de la Paște, înroșind ouă și pregătind cozonaci.

Se crede că cine moare în această zi ajunge direct în Rai.

Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate