In vino veritas

In vino veritas!

Ca sa stii exact ce vin sa alegi pentru o anumita ocazie, cere sfatul unui specialist sau citeste acest mic ghid practic.

VINUL ROSU

  • Pinot Noir – este recomandat la carne rosie, vanat, miel, branzeturi
  • Feteasca Neagra – este recomandat la carne rosie
  • Merlot 1993 – este recomandat la carne rosie

VINUL ALB

  • Feteasca Regala – recomandat la peste si pui
  • Tamaioasa Romaneasca 1996 – deserturi
  • Grasa de Odobesti – placinta cu branza si deserturi

SOIURI DE SAMPANIE

  • Grand Premicre Panciu – recomandat la Cocteiluri
  • Champagne Cordon Rouge – recomandat la orice
  • Champagne Gosset – recomandat la orice

Ce informatii contine eticheta

  • Numele podgoriei unde a fost produs vinul.
  • Varietatea de struguri folositi la producerea vinului
  • Continutul de alcool si anul recoltei
  • Continutul in zaharuri naturale: sec, demi-sec, demi-dulce, dulce sau desert
  • Indicatia despre calitatea vinului: vin de masa (cel mai slab calitativ), DC (Denumire Controlata), DOC (Denumire de Origine Controlata), DOCC (Denumire de Origine Controlata si Trepte de Calitate), CMD (Cules la Maturitate Deplina), CT (Cules Tarziu).

  • La antreuri se servesc vinuri albe demiseci si roze, iar la peste se serveste vin alb, bine racit.
  • De obicei, vinul sec se serveste inaintea celui dulce.
  • Cu cat pestele este mai gras, cu atat vinul trebuie sa fie mai sec.
  • La un preparat care contine un sos de vin se serveste acelasi vin.
  • La preparatele din ciuperci se servesc vinuri demiseci.
     
  • La felurile principale pe baza de carne rosie se servesc vinuri rosii, la temperatura camerei, caci numai astfel isi pot pune in valoare toate calitatile.
  • La dulciurile de casa pe baza de branzeturi se servesc vinuri fructate demi-dulci sau dulci, parfumate.
  • Sampanie, dar foarte rece, se poate servi atat la inceputul mesei, cat si pe tot parcursul ei.
  • Vinurile rosii se servesc la temperatura camerei (15-18 grade C), iar cele albe se servesc reci: cu cat un vin este mai tare, mai dulce sau mai spumant, cu atat va trebui sa fie mai rece.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente