In vino veritas

In vino veritas

“Adevarul este in vin”, spune un proverb stravechi. Dar cum recunosti vinul adevarat, bun, care isi merita pretul? Nu trebuie sa fii un degustator experimentat ca sa-l apreciezi.

Culoarea vinurilor albe poate merge de la nuante alb-verzui, galben-pai, galben-verzui sau galben-auriu, pana la galben-inchis. La vinurile rosii, culoarea variaza de la rubiniu-deschis si rosu-rubiniu inchis, pana la rosu-caramiziu. Ea poate fi intensa, stralucitoare, vie ori stinsa, intunecoasa, brun-pamantie atunci cand vinul nu este bun.

Limpiditatea (claritatea, limpezimea) vinurilor albe se apreciaza tinand paharul in dreptul unei surse de lumina naturale sau a unui bec mat, iar in cazul vinurilor rosii – in dreptul unei lumanari. Culoarea poate fi limpede (cu luciu), foarte limpede sau opalescenta, putin tulbure, tulbure si foarte tulbure a-tunci cand vinul nu este de calitate.

Aroma (insusire valabila doar pentru vinurile noi): nuante de mirosuri provenite din struguri.
Aceasta poate fi de flori de camp, flori de padure, de fan cosit etc.
Despre buchet se poate vorbi numai in cazul vinurilor vechi, el fiind, de fapt, o aroma persistenta: parfumata, naturala, placuta, fina sau, dimpotriva, neplacuta, alterata, “trezita”.


Mai dulci, mai putin dulci – dupa preferinte!
Dupa continutul de zahar distingem urmatoarele tipuri de vinuri:

  • seci (pana la 4 g zahar/litru)
  • demiseci (intre 4 si 12 g zahar/litru)
  • demidulci (intre 12 si 50 g zahar/litru)
  • dulci (peste 50 g zahar/litru).

In contrast cu acestea, vinul poate fi si acru, dur sau amar.
Continutul de zahar al vinului depinde de continutul de zahar al strugurilor din recolta respectiva, lucru ce poate varia de la un an la altul, in functie de conditiile climatice si de tehnologia folosita.


E bine sa stii

  • Vinurile rosii contin tanin, o substanta astringenta, care iti da senzatia de “gingii uscate”,
  • ca atunci cand bei un ceai negru foarte concentrat.
  • Vinurile vechi, de colectie, se prezinta in sticle asa cum au fost luate din pivnita, nesterse de praf si de mucegai, putin inclinate, dar fara a agita continutul.
  • Vinurile rosii se servesc la temperatura camerei, iar cele albe se servesc reci.
  • Vinul se toarna incet, pe marginea paharului, inclinat spre sticla, pentru a se pierde cat mai putina aroma.
  • Daca, la scoatere, dopul sticlei contine depuneri de cristale, nu-ti face probleme! Acestea sunt depuneri de tartru (bitartrat de potasiu), care nu afecteaza gustul vinului. Pentru ca si pe fundul sticlei se pot depune asemenea cristale, inainte de servire, decanteaza vinul intr-un alt recipient.

Bea cu masura…
Pentru femei, “doza” saptamanala recomandata este de 14 unitati de alcool, ceea ce corespunde cu 14 pahare mici de vin (100 ml). Din pacate, nu poti “economisi” in timpul saptamanii, ca sa recuperezi in week-end. Doua pahare mici de vin pe zi (adica un pahar la dejun si altul la cina) sunt suficiente.


Merlot-Murfatlar
Vin rosu, intens colorat, echilibrat, obtinut din soiuri originare din Franta


Sauvignon Blanc-Jidvei
Vin alb de calitate superioara, bine echilibrat; din al doilea an capata finete si buchet.


Cabernet Sauvignon
Vin rosu, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta (Bordeaux si Medoc), cu gust agreabil; intens colorat, armonios. Este remarcabil cel de Samburesti.


Riesling-Jidvei
Vin alb sec (poate fi si demisec) obtinut din soiul de struguri Riesling italian. Se cultiva peste tot in Europa, mai ales in climatul temperat-continental.

Feteasca regala- Jidvei
Vin alb de calitate superioara, cu peste 12% alcool; are buchet specific si armonios constituit.

Busuioaca de Bohotin
Vin rosu, usor, cu buchet placut, demidulce

Constanta Penverne

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente