Ienibahar

I

Ienibahar

Pimenta dioica

Ienibaharul (denumit si enibahar sau piper de Jamaica) este un arbore tropical din familia myrtaceae (familia mirtului). Florile si apoi fructele sunt dispuse in ciorchini.

Ceea ce se foloseste de la ienibahar sun fructele care se recolteaza necoapte si se usuca. Acestea sunt niste boabe mai mari decat cele de piper dar cu un aspect asemenator. Cand sunt uscate, devin maronii si cu coaja incretita. Asa cum sugereaza aroma sa, gustul este intens si dulceag, cu accente piperate.

In comert se gaseste intreg sau macinat. Daca este intreg, aroma rezista mai mult timp.
In tarile de origine, frunzele proaspete sunt de asemenea folosite pentru gatit si afumarea carnii.

Utilizari
Ienibaharul se foloseste pentru tocanite si sosuri si pentru parfumarea legumelor murate (impreuna cu semintele de mustar). Este, de asemenea, inclus in amestecuri de condimente pentru carnati si mezeluri produse industrial. Fructele de ienibahar apar uneori in traditionalul amestec frantuzesc de mirodenii „quatre épices”.

Text: Mihaela Serea

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor