Hrean

H

Hrean


Armoracia rusticana

Hreanul este o planta perena din familia Brassicaceae (familia verzei), este de origine est-europeana si mediteraneeana. In momentul de fata este cultivat pe suprafete largi in Europa centrala si de est.

Partea folosita este radacina sa pivotanta, de culoare alba. Se foloseste, de obicei, proaspata sau, mai rar, murata. Pentru a-si elibera aroma intepatoare si gustul iute, radacina se toaca sau, de cele mai multe ori, se da prin razatoare.

Radacina de hrean se pastreaza la intuneric, intr-un loc uscat si cat mai lipsit de oxigen (in nisip, de exemplu) pentru ca altfel isi continua vegetarea si se distruge. Dat prin razatoare, se pastreaza in borcane inchise etans, in otet sau amestec de ulei si otet.

Utilizari
Hreanul se consuma mai ales iarna, dat prin razatoare, cu adaos de otet, alaturi de rasolul de vita sau porc. De asemenea, se adauga la muraturi, atat pentru gust si aroma cat si pentru proprietatea de a evita inmuierea legumelor murate. La muraturi, pe fundul vasului, se astern uneori frunze de hrean.

Text: Mihaela Serea

Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor