Gatitul la aburi

Fără categorie

Aceasta metoda de gatit este perfecta pentru legume si carne frageda, ca de exemplu pui sau peste (intreg, file sau bucati). Pierderea de vitamine si minerale este foarte mica si nu trebuie sa utilizati nici un fel de grasime, deci e foarte indicata pentru cei care tin regim.

De ce sa gatim la aburi?

Gatitul la aburi e sanatos atunci cand vrem sa pregatim mancare de regim fara grasime. Totodata, pastreaza intacte culoarea, aromele si in special substantele nutritive din ingrediente.

Ce gatim la aburi?

Alimentele fara grasimi si fragede (puiul, pestele) se preteaza la gatirea la aburi. Nu gatiti in schimb cotlete si carne de vita.
Acest mod de gatire este ideal pentru legume, deoarece se gatesc repede si nu devin apoase.

Cum sa gatim la aburi?

Daca nu va permiteti o oala speciala, puteti folosi foarte bine si o sita metalica asezata pe o oala umpluta pe trei sferturi cu apa. Lasati apa sa dea in clocot, puneti legumele in sita si acoperiti cu un capac sau cu o folie de aluminiu.
Nu conteaza ce fel de oala folositi, pentru ca nu va afecta gustul mancarii.

Insa este important ca vasul sa fie suficient de mare astfel incat ingredientele sa nu fie inghesuite sau suprapuse.

Gatirea pestelui la aburi

  • Folositi un capac etans care sa mentina aburii in oala.
  • Condimentati bine carnea inainte de a o gati.
  • Mentineti apa din oala intr-o fierbere continua, astfel pestele va fi gata mai repede.
  • Pestele trebuie sa aiba suficient spatiu in sita, altfel nu se va gati uniform.

Gatirea legumelor la aburi

  • Puteti gati la aburi aproape orice tip de legume, mai putin radacinoasele, care nu fierb prea bine la aburi.
  • Taiati legumele la aceeasi dimensiune, pentru a fi patrunse uniform.
  • Serviti legumele imediat dupa fierbere, pentru a nu pierde nimic din vitaminele si mineralele continute.
  • Adaugati in sita o mana de verdeturi aromate (busuioc, patrunjel, marar) pentru a da o aroma si o savoare deosebite.

Puteti incerca…
Tendinta actuala in randul consumatorilor este preocuparea crescanda pentru o alimentatie sanatoasa. Aceasta presupune, implicit, si dezvoltarea unei tehnologii moderne, performante, care sa raspunda acestor cerinte. Iata ce va ofera marii producatori:

Ca alternativa pentru gatirea la aburi, Tefal va propune oala pentru fierbere la aburi "Steam Cuisine 700", prevazuta cu doua compartimente transparente de 3 si 4 litri si compartiment separat pentru orez si paste fainoase.

Sistemul Zepter pentru gatire la aburi este compus din: vas, strecuratoare si capac. Vasul de dedesubt se umple cu apa, astfel incat aceasta sa nu atinga strecuratoarea. Ingredientele se pun in sita dupa ce apa a dat in clocot, apoi se asaza capacul. Se lasa pe foc in functie de felul ingredientelor (carne, legume etc.). Materialul din care sunt confectionate vasele este deosebit de rezistent.

Ambele sisteme (Tefal si Zepter) se gasesc si pe piata romaneasca.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din