Gateste sanatos

Din obisnuinta, punem toxiinfectile alimentare pe seama faptului ca nu am servit masa acasa. In realitate insa, 80% dintre cazuri se intampla tocmai din vina noastra, in propria bucatarie. Poti evita aceste complicatii, urmand cateva sfaturi simple.

  • Deseori, toxiinfectiile sunt cauzate de folosirea aceluiasi cutit si pentru taiatul carnii, si pentru curatatul legumelor.
  • Cand gatesti, foloseste doua tocatoare: unul pentru carne si altul pentru restul alimentelor.
  • Schimba cat mai des carpele de bucatarie, pentru ca ele sunt surse importante de microbi (de exemplu, orice lichid dintr-o carpa murdara contine de un milion de ori mai multe bacterii decat scaunul WC-ului!).
  • Spala alimentele in alte vase decat cele in care speli farfuriile, tacamurile, cratitele etc.
  • Mainile sunt purtatori majori de microbi. De aceea, spala-le cu apa si sapun si inainte, si dupa ce ai umblat cu ingredientele pe care le pui in mancare.
  • Carnea cruda, pusa la dezghetat in frigider, trebuie asezata pe ultimul raft de jos. Astfel, sucul pe care si-l lasa nu se va scurge pe alte alimente, contaminandu-le.
  • Indiferent ca este fiarta, prajita etc., carnea trebuie sa fie foarte bine patrunsa atunci cand este consumata.
  • Orezul fiert dinainte si lasat la temperatura camerei (pana in momentul servirii) este una dintre principalele cauze ale toxiinfectiilor alimentare. De aceea, dupa ce l-ai luat de pe foc, tine-l sub un jet de apa rece si apoi pune-l in frigider.
  • Clantele usilor, robinetele si cosul de gunoi din bucatarie sunt surse de contaminare cu tot felul de microbi. Dezinfecteaza-le periodic.
  • Alimentele pastrate in frigider trebuie acoperite cu capace sau folie alimentara.

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente