Gateste mazare proaspata

Fără categorie

Desi se gaseste congelata si conservata in diverse combinatii, ar trebui sa profiti inca si sa gatesti mazare verde proaspata, care este incomparabil mai dulce si mai gustoasa…

Soiuri diferite
Mazarea de gradina (Pisum sativum) se cultiva in toate zonele temperate si in general se recolteaza de doua ori pe an, primavara si toamna. Pe coasta de est a Americii, in nord (regiune cunoscuta sub numele de Noua Anglie), mazarea se planteaza pe 19 aprilie (data primei batalii din razboiul de independenta al Americii, de la Lexington, in 1775) in speranta ca prima recolta sa poata acompania meniul festiv din 4 iulie, care contine somon si garnitura de mazare. Soiurile cele mai apreciate au denumiri precum Gloria Quimpe-rului (localitate in Franta), Minunea Americii, Delicioasa, Fina verde, Pitica de Rin, Timpurie de Craiova etc.

Din cele mai vechi timpuri…
Mazarea este una dintre cele mai vechi plante cultivate, apreciata in Grecia si Roma Antica, a carei origine nu este clar cunoscuta. Asa cum reiese din scrierile lui Apicius, in Roma Antica mazarea era o leguma a aristocratiei; abia dupa anul 1600 consumul ei devine accesibil maselor.

Dezvoltarea noilor varietati se datoreaza cultivatorilor olandezi, iar la curtea lui Ludovic al XIV-lea al Frantei mazarea devine o leguma la moda. Intemeietorul geneticii, calugarul Gregor Mendel, a facut primele observatii si studii privind transmiterea caracterelor pe culturi de mazare la mijlocul secolului al XIX-lea.

Truc
Cu cat mazarea este cu-leasa mai de timpuriu, adica inainte de a se maturiza, cu atat boabele sunt mai mici, mai dulci si mai fragede, usor crocante, fara sa fie fainoase. Cel mai bine este sa desfaci pastaia si sa gusti cateva boabe crude: te vei convinge…

Cum alegi si cum pastrezi
Alege pastai tari si proaspete, de culoare verde – deschis, cu boabele despartite de mici spatii, ceea ce inseamna ca sunt culese de timpuriu. Mazarea proaspata este catifelata la atingere, iar pastaile mici contin boabe mai dulci decat cele mari. Evita pastaile cu coaja ingrosata si uscata, fiindca acestea sunt imbatranite. Dintr-un kilogram de mazare pastai obtii circa 350 – 450 g boabe de mazare.

Cum le prepari
Clateste pastaile in apa rece inainte sa le des-faci. Desi nu este greu sa desfaci pastaile, totusi asta cere ceva timp, asa ca cel mai bine ar fi sa ai un ajutor. Dar cum mazarea se vinde in conserve inca din anul 1920… 100 g boabe proaspete de mazare contin 5,1 g fibre alimentare, 5,4 g proteine, 14,5 g carbohidrati, 5,7 g zahar, 0,4 g grasimi si 40 mg vitamina C – adica 67%.

Cruda
Mazarea proaspata, cruda si de mici dimensiuni are dulceata naturala si o textura crocanta; de aceea e delicioasa in salate ori folosita ca atare ? cruda, nefiarta. Amesteca 400 g boabe crude, 1 castravete taiat felii, 150 ridichi taiate felii, o legatura de ceapa verde tocata. Prepara vinegreta din 2 linguri otet de vin rosu, 4 linguri ulei de masline si 1 lingurita miere. Adauga sare si piper, toarna amestecul peste legume si serveste.

Fiarta la abur sau fiarta in apa
O poti fierbe la abur timp de 5-6 minute sau o poti fierbe in apa, cat sa o acopere, timp de 3-4 minute, pana cand se patrunde. Serveste stropita cu cateva picaturi ulei de masline sau cu un cub de unt topit deasupra, presarata cu sare si piper.

Sotata
Intr-un cub de unt, soteaza o ceapa de apa mica tocata si adauga boabele de mazare impreuna cu 2 linguri vin alb. Lasa sa fiarba timp de 4-5 minute, pana cand se inmoaie, apoi adauga marar tocat, potriveste de sare si piper si serveste.

Tot in plin sezon sunt si …
Fasole verde Fierbe in apa clocotita cu sare timp de 2-3 minute si apoi serveste cu vinegreta, patrunjel si usturoi zdrobit.

Fasole alba teci Curata extremitatile si "atele" si apoi taie pastaile in segmente, in diagonala. Fierbe in apa clocotita cu sare si serveste in salata. Sau rumeneste 2-3 cepe in ulei de floarea-soarelui, adauga 100 ml apa si lasa sa fiarba 5 minute. Adauga fasolea, 100 ml apa rece si sare si acopera vasul cu capac.

Lasa sa fiarba inabusit, amestecand din cand in cand, pana cand pastaile se inmoaie complet. Adauga patrunjel proaspat tocat si serveste ca atare sau ca garnitura la friptura.

Avantaje va propune urmatoarele retete:
Salata de mazare cu costita afumata
File de peste pane cu piure de mazare

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din