Fumezi, bei cafea, ceai sau vin? Ai nevoie de mai multe vitamine!

Daca bei cafea sau ceai, daca se intampla adeseori sa-ti inchei masa de pranz sau cina cu un pahar de vin, daca fumezi sau esti expusa la stres continuu, trebuie sa stii ca vitaminele si mineralele pe care le aduci prin alimentatie sunt slab asimilate sau usor eliminate din organism.

Ar trebui sa suplinesti aceasta lipsa. Verifica in tabel care sunt vitaminele de care ai cel mai mult nevoie, apoi citeste in care produse le gasesti in cantitati mai mari.

 

Vitamina B12 – responsabila, printre altele, de functionarea corespunzatoare a sistemului nervos si circulator.
Cele mai bogate surse le ofera: ficatul de vita (850 g – 60 mg), tonul (550 g – 1,32 mg), pestele (850 g – 0,85 mg), puiul (850 g – 0,36 mg), laptele slab (1 pahar – 0,95 mg).

Vitamina C – combate radicalii liberi, care sunt in cantitati mari in organismul persoanelor care fumeaza si consuma alcool. Radicalii liberi duc la aparitia tumorilor canceroase si la imbatranire prematura. Fumatorii ar trebui sa consume zilnic 150 mg de vitamina C – necesarul lor este cu 50% mai mare decat la nefumatori.
Cele mai bogate surse le ofera: varza (1/2 pahar – 24 mg), varza de Bruxelles (1/2 pahar – 68 mg), coacazele negre (100 g – 182 mg), macesele (100 g – 1000 mg), portocalele (100 g – 52 mg), grepfrutul (100 g – 50 mg), ardei (100 g – 139 mg), capsunile (1/2 pahar – 66 mg).

 

Vitamina PP – participa, printre altele, la eliberarea din carbohidrati a energiei necesara vietii. Cele mai bogate surse le ofera: drojdia (o lingura – 3,6 mg), somonul (850g – 9,6 mg), carnea de pasare (1/2 pui – 21,5 mg), carnea de vita (820g – 7,1 mg), mazarea verde (un pahar – 4,5 mg), cartofii (un cartof mediu – 3,6 mg).

Calciul – garanteaza sanatatea oaselor si a dintilor, raspunde de coagularea sangelui si de tensiunea corespunzatoare. Cele mai bogate surse le ofera: laptele slab (un pahar – 302 mg), iaurtul (un pahar – 415 mg), sardelele cu oase (850 g – 375 mg), broccoli fiert (1/2 pahar – 50 mg), caisele uscate (1/2 pahar – 44 mg).

 

Magneziul – ajuta la eliberarea caloriilor din mancare, previne cresterea tensiunii, ne fereste de aritmie, este o componenta esentiala a oaselor si tesuturilor. Cele mai bogate surse le ofera: bananele (una de dimensiune medie – 50 mg), alune de pamant (1/4 pahar – 63 mg), drojdia (2 linguri – 36 mg), germenii de grau (2 linguri – 40 mg).

Fierul – transporta oxigenul in organism, mareste rezistenta la efort fizic si intelectual, intareste rezistenta organismului, previne anemia. Cele mai bogate surse le ofera: ficateii de pui (850 g – 7,5 mg), carnea de vita (850 g – 3 mg), carnea de pui (850 g – 1,4 mg), caisele uscate (1/2 pahar – 3,6 mg), stafidele (1/2 pahar – 2,6 mg), fasolea gatita (1/2 pahar – 2,4 mg), mazarea gatita (1/2 pahar – 2,1 mg), spanacul fiert (1/2 pahar – 2,4 mg).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate