Fructele toamnei importante pentru sanatatea ta

Cea mai buna forma de a consuma fructele este starea proaspata. Este preferabil sa nu fie decojite, pentru ca in coaja concentratia vitaminelor si mineralelor este dubla fata de cea din pulpa.
Sucul proaspat de fructe pastreaza toate calitatile fructelor, mai putin fibrele, in cazul in care este filtrat si pulpa este indepartata. Se pot amesteca sucurile mai multor fructe, sau chiar sucurile unor fructe cu cele de le legume: morcov, telina, patrunjel. Astfel se combina calitati terapeutice cu gusturi si arome placute.

Sucul proaspat trebuie consumat imediat, pentru ca altfel, fermenteaza si se oxideaza. Se poate pastra un timp la frigider, in vase nemetalice, inchise etans.

fructe de toamnaData fiind abundenta lor, fructele se pot prepara in diverse feluri, mai ales in scopul conservarii lor. Compoturile, gemurile si dulceturile sunt delicioase, dar prezinta dezavantajul prepararii la cald, deci cu pierderea in mare parte a vitaminelor si, de cele mai multe ori, cu adaos de zahar.

Pentru a pastra mai bine gustul si culoarea, dar si pentru a le imbogati parfumul, acestor preparate li se poate adauga zeama de lamaie sau chiar feliute de lamaie, in cazul dulceturilor. Ca si conservant, se recomanda dintotdeauna o pastila de aspirina la un borcan de 800 ml.

Merele

In lume exista peste 7500 de varietati de mere. Exista soiuri de vara, cu coacerea in lunile iulie – august, soiuri de toamna si soiuri de iarna, care se recolteaza in septembrie – octombrie.
In medie, un mar are 5 grame de fibre si aproximativ 80 de calorii. Chiar daca sunt dulci, contin zaharuri simple, cum este fructoza, care este eliberata lent in sange, fara a creste glicemia.
Substantele antioxidante din mere ajuta la reducerea colesterolului, mai ales a lipo-proteinelor cu densitate scazuta, ajutand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, incetinesc dezvoltarea cancerului de colon si ficat in celule.

Potasiul care se gaseste in mere este important in normalizarea presiunii arteriale.

Consumate in cursul iernii si primaverii, merele ajuta la cresterea imunitatii si la prevenirea racelilor si a infectiilor aparatului respirator.

Sucul de mere contine celuloza, saruri minerale, vitaminele C, A, B1 si este indicat in astenia fizica, anemie, reumatisme, stari de febra, obezitate, guta, ulcer gastric sau insomnii. Datorita aciditatii reduse, merele ajuta digestia, iar cuprul, fierul si zincul inlesnesc arderile in organism.

Perele

Inrudite cu merele, perele sunt de obicei mai zemoase si mai aromate.

Perele contin clorofila, apa, albumine, grasimi, hidrati de carbon, celuloza, vitaminele A, B, C, oligoelemente si saruri minerale de calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, clor, sulf. Contin circa 8% zahar, in cea mai mare parte levuloza. Sunt usor de digerat si pot intra si in alimentatia diabeticilor.

Principapele proprietati terapeutice sunt: diuretice, depurative, laxative, remineralizante, nutritive, astringente, sedative.

Medicii recomanda perele in tratarea unor afectiuni precum bolile cardiovasculare si afectiuni renale. Stimuland formarea globulelor rosii, ajuta la combaterea anemiei si la intarirea imunitatii.
Perele combat efectele stresului si anemiei, inlatura oboseala si sporesc capacitatea de poducere a celulelor cu rol imunitar. Sucul de pere ajuta la tratarea tusei si regleaza digestia. Decoctul de fructe uscate se poate consuma indulcit cu miere, avand efect antiseptic.
In afara efectelor terapeutice, perele sunt indicate si in cosmetica. Mastile din acest fruct sunt folosite in tratamentele antiacneice, au rol astringent, hranitor si revitalizant, ajutand la hidratarea si curatarea fetei.

Vezi in continuare informatii despre struguri, prune, gutui, piersici, nuci.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar