Friptura de curcan umplut

Daca stii sa faci friptura la tava, iti va fi usor sa gatesti si friptura de curcan.

Cantareste neaparat pasarea, ca sa stii cat timp trebuie tinuta la cuptor.

6 portii
Timp de gatit: 2 ore si 45 min.
580 calorii, 26 g grasimi per portie

Ingrediente:

PENTRU UMPLUTURA:

  • 40 g unt
  • 1 ceapa, taiata
  • 500 g carne de mititei
  • 250 g castane, taiate (congelate sau din conserva); le puteti inlocui cu 2 felii de paine alba, inmuiate in lapte si apoi stoarse
  • 1 mar, dat pe razatoare
  • 100 g pesmet
  • 2 linguri salvie, tocata

PENTRU CURCAN:

  • 1 curcan de 3 kg
  • 50 g unt, inmuiat la temperatura camerei
  • 1 portocala, taiata marunt
  • 1 lamaie, taiata marunt
  • 300 ml concentrat de pasare

PENTRU SOS:

  • 3 linguri faina
  • 4 linguri vin alb sau coniac
  • 300 ml concentrat de pasare
  • 200 ml zeama in care au fiert legume

Mod de preparare:

  1. Intai preparati umplutura. Topiti untul si caliti ceapa la foc mic, timp de 6-7 minute, pana cand se inmoaie. Lasati sa se raceasca. Intr-un bol incapator, amestecati ingredientele pentru umplutura si presarati sare si piper negru, proaspat macinat. Adaugati ceapa si amestecati. Umpleti curcanul numai pe la gat si fixati pielea cu o scobitoare. Daca ramane umplutura, modelati chiftele si lasati-le deoparte.
  2. Desprindeti pielea de pe piept (introducand mana intre carne si piele) si ungeti pieptul cu untul, pe sub piele. Asezati citricele in cavitate. Presarati sare pe curcan.
  3. Preincalziti cuptorul la semnul 5/190grd.C. Asezati curcanul intr-o tava incapatoare, turnati concentratul in ta-va si acoperiti pasarea cu folie, pe lungime si pe latime. Dati la cuptor timp de 2 ore (circa 18 min. pentru fiecare 450 g de carne). Scoateti folia in ultimele 30 minute. Verificati daca este patruns facand o crestatura intr-un copan: daca sucul scurs e limpede, inseamna ca e gata; daca sucul contine vinisoare roz, dati din nou la cuptor si lasati pana se patrunde complet.
  4. Pentru a prepara sosul, puneti curcanul pe un platou, ca sa se "odihneasca" circa 50 de minute. Scurgeti sosul din tava intr-o cana si apoi degresati-l (separati 3-4 linguri grasime). Puneti grasimea in tava, impreuna cu faina, si dati la foc mic, amestecand incontinuu 2-3 minute, pana cand se rumeneste. Adaugati vinul sau coniacul si amestecati. Adaugati 100 ml concentrat de pasare si amestecati bine.

    Continuati sa adaugati concentratul ramas, zeama de la legume si sucul de la friptura, amestecand incontinuu, pentru a obtine un sos fara cocoloase. Lasati sosul sa dea in cateva clocote, apoi adaugati sare si piper. In timp ce cartofii se rumenesc, dati la cuptor chiftelele obtinute din umplutura ramasa.

Pofta buna!

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Preparate din carne de pasare