Foietaj cu fructe proaspete

  • A A A
  • E-mail

    Timp de preparare: 50 min
    Timp de gatire:40 min

    Ingrediente pentru 8 persoane :

    • 500 g foitaj (aluat frantuzesc)
    • 500 ml lapte
    • 125 g zahar tos
    • 2 oua intregi

    • 50 g faina sau 40 g Maizena (amidon de porumb, faina de porumb)
    • 500 ml frisca nebatuta
    • fructe proaspete asortate, la alegere
    • 50 g zahar vanilat
    • 10 ml lichior (preferabil Grand Marnier, Cointreau, Amaretto)
    • 1 ou pentru uns foitajul
    • menta pentru decorat

    Mod de preparare:

    Presarati aluatul cu putina faina si intindeti-l cu sucitorul de placinta pentru a obtine o foaie de cca. 5 mm grosime. Faceti din carton un dreptunghi de 10X5 cm si marcati cu el pe foaia de aluat dreptunghiuri pe care le taiati cu cutitul, punand bucatile obtinute pe o tava de cuptor unsa cu unt. Puneti tava la frigider pentru o ora.

    Inainte de a pune tava in cuptorul incalzit in prealabil la 6 sau 180- 200 grade C, ungeti dreptunghiurile de aluat cu oul batut si trasati lini oblice cu varful unui cutit pentru decor. Lasati la cuptor 30- 40 minute pana ce se rumenesc la suprafata, iar pe lateral arata uscate (atentie sa nu fie albe, caci altfel va da inapoi). Pudrati cu zahar tos spre sfarsitul coacerii pentru ca zaharul sa se caramelizeze usor. Dupa coacere, lasati sa se raceasca pe un gratar de sarma.

    Fierbeti intr-o cratita 375 ml din cantitatea de lapte cu 50 g zahar. Separat intr-un castron bateti cele doua oua cu restul de zahar (75 g). Adaugati restul de lapte rece (125 ml ) si incorporati toata faina batand continuu. Turnati laptele fierbinte, amestecand intr-una, in compozitie. Rasturnati in cratita si puneti la foc mic, fierbeti timp de 3minute pana se ingroasa, amestecand tot timpul pentru a evita formarea cocoloaselor. Se lasa la racit.

    Bateti frisca (pastrata la rece) cu 50 g zahar vanilat. Bateti cu telul compozitia de la pct.3, adaugand lichiorul. Luati cu spatula frisca batuta si incorporati in compozitie amestecand usor. Puneti la rece crema obtinuta.

    Pentru a finisa prajitura, sectionati la mijloc bucatile de foitaj, adaugati crema. Aranjati armonios feliile de fructe proaspete.

    Sfaturi:

    • Puneti zahar in lapte in timp ce fierbe pentru a evita prinderea lui de fundul cratitei.
    • Dupa ce ati luat crema de pe foc, ungeti-o cu unt, pentru a crea o pelicula izolatoare fata de aer, si astfel crema dvs., nu va mai face crusta groasa.
    • Frisca se bate mai bine intr-un castron pus intr-altul mai mare plin cu gheata.

    Pofta buna!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    ARTICOLE SIMILARE

    Comentariile sunt închise.