Emilia Ghisoi , Lady Chef de Romania

Emilia Ghisoi , Lady Chef
„Recunosc, e greu sa dai o «reteta» a succesului in cariera de gastronom. Este o profesie complexa, desi nu pare asa. Nu-i de ajuns sa spui pur si simplu: se iau 200 g din asta si 300 g din celalata, se amesteca, se baga la cuptor sau ce mai scrie in retetar. In realitate nu e deloc asa. Sunt bucatari care stau si gatesc pana la pensie dupa retete, tot asa cum sunt altii care simt gastronomia.

La ei intervine intotdeauna acel strop de inspiratie, imaginatia si, in lume, toate marile restaurante, casele celebre de gastronomie se construiesc in jurul unui maestru chef de exceptie, pentru ca el, gastronomul, da aerul, conceptul si savoarea unui restaurant. Ei sunt bucatarii creatori, nu stiu daca spun bine, dar asta e credinta mea si imi place sa cred ca si eu fac parte dintre acestia.

Primele cunostinte in arta gatitului le-am deprins acolo unde m-am nascut, in comuna Rucar din Arges, de la mama si bunica. Mama a fost cea care mi-a cultivat gustul pentru gatitul traditional si savoarea extraordinara a preparatelor din zona aceea de munte.

Emilia Ghisoi , Lady Chef
Studii de arta culinara

M-am indragostit de arta de a gati, a fost o pasiune la prima vedere, cum se spune, si la varsta de 16 ani, in vreme ce urmam in paralel si cursurile Liceului Economic din Brasov, specializarea alimentatie publica, am inceput sa lucrez ca ajutor in bucataria celebrului restaurant Aro Palace, pe care astazi am ajuns sa o conduc, dupa certificari, specializari si atestari nationale si internationale ca maestru in arta culinara.

Bucuria mea cea mai mare a venit insa acum, la Congresul Mondial al Bucatarilor din Dubai, unde, intr-o sesiune speciala dedicata femeilor gastronom, unui numar de noua doamne din intrega lume le-a fost acordat titlul de Lady Chef, iar printre acestea am fost nominalizata si eu ca singura Lady Chef din Sud-Estul Europei. Maestrul gastronom e in primul rand un om informat la zi cu tot ce misca in tendintele bucatariei mondiale.

In Occident, seful bucatar iese in sala ca sa prezinte un fel de mancare sau ca sa prepare, iar marile restaurante au secrete ale bucatariei, creeaza retete, inventeaza, iar prezentarile noilor feluri sunt deseori spectacole, ca si cele de la colectiile de moda. Dincolo de spectacol insa, stau ore si ore de munca serioasa.

Zeci si zeci de retete, combinatii de gusturi, arome, taria ingredientelor, prospetimea lor, asezarea pe platou, culorile, succesiunea de gusturi, asortarea cu ceea ca va urma, fel principal ori desert, sau cu vinul, totul trebuie gandit si verificat separat. Si asta nu o data, ci iar si iar, pentru fiecare fel in parte, fiindca nu exista doua mancaruri identice, asa cum nu sunt nici doi oameni identici.

Emilia Ghisoi , Lady Chef
Profesoara de gastronomie

Am reusit sa fac performanta intr-un domeniu in care, de regula, barbatii desin suprematia, cu multa munca, cu daruire si pasiune, dar avand si sprijinul total al familiei, in special al sotului. El, desi lucreaza intr-un domeniu total diferit (e ofiter de politie), a fost omul care mi-a stat mereu alaturi si care m-a incurajat in toate clipele grele, caci au fost si din acestea. Drumul meu nu a fost usor, a fost inceput de jos, dar ma mandresc ca nu am abandonat si acum pot impartati si altora din tainele artei gastronomice.

Acum sunt profesor asociat la Facultatea de Alimentatie Publica si Turism a Universitatii Transilvania, unde sustin un curs de inginerie gastronomica, dar pentru a ajunge la catedra mi-am completat pregatirea, urmand cursurile Facultatii de Stiinte Economice, apoi un masterat in Administratie Publica si un curs post universitar de psiho-pedagogie.“

Adrian Ciltan. Foto: arhiva personala a intervievatei

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera